Arrangemang, Bokcirkel
Kvinna sitter och läser på bänk i naturen

Gröna cirklar

Publicerat 30 april 2020 | Av |

Har du blivit isolerad? Sugen på att tänka framåt? Då kanske gröna digitala bokcirklar är något för dig?

Vi är mitt i en kris – någon har kanske börjat oroa sig över nästa: klimatkrisen. Så varför inte ta till vara tillfället för att läsa, samtala och ställa om.

Det är enkelt att själv starta en grön bokcirkel och samtala digitalt. Gröna cirklar är en hemsida och ett miljö- och framtidsinriktat koncept där vi har samlat böcker som handlar om miljö och omställning med stort fokus på konkreta råd. På hemsidan (gronacirklar.se) ligger förslag på framtidsinriktade böcker, de flesta finns att låna som e-bok i Libby. Det finns också en sida med tips på hur man gör för att starta ett eget digitalt mötesrum.

Gröna cirklar har samlat böcker som handlar om hopp, omställning och om det goda livet för att inspirera och vara ett kreativt underlag för samtal om hur vi tillsammans kan forma en klimatvänligare framtid. Det finns många titlar att välja på i kategorin ”fakta och debattböcker”, många med konkreta råd och idéer. Men när det gäller skönlitteratur hittar vi mest dystopier – utopierna lyser tyvärr med sin frånvaro i vår tid. De böcker vi tipsar om tror vi ändå kan vara utgångspunkten för djupa samtal om förändring. Författare tar ju ofta tankar, idéer och händelser i vår egen tid och projicerar in dem i framtiden och överräcker på så sätt frågan – var det bra så?

En bok som tar oss med till tre olika tider är Binas historia av Maja Lunde. Biet, denna lilla nyckelfigur utan vilken vi inte överlever, är huvudpersonen i Lundes vemodiga och tankeväckande berättelse om det sköra bandet mellan bi, människa och natur. Boken är flerfaldigt prisad och den första i en planerad klimatkvartett. Uppföljaren Blå finns översatt till svenska och i Norge publicerades den tredje delen Przewalskis hest förra året.

bokcirklar.se börjar en digital bokcirkel på Binas historia med start 11/5! Låna den gärna som e-bok, ladda ner appen Libby och logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång.

 

För fler boktips – besök gärna hemsidan https://gronacirklar.se

Vi finns också på FB: https://www.facebook.com/gronacirklar

 

/Camilla Brudin Borg (GU) i samarbete med Naturskyddsföreningen och Stadsbiblioteket

Kommentarer inaktiverade.