Barnböcker, Facklitteratur

Detalj från omslag till Castor Odlar av Lars Klinting. Alfabeta Bokförlag.

Gröna böcker för barn

Publicerat 8 augusti 2016 | Av |

Böcker om odling är en viktig inspirationskälla för både vuxna och barn som vill bättra på sina gröna fingrar. För femårige Alfons är odlandet något som både engagerar och roar.

Alfons, som för att vara storstadsbo nog har det extra grönt omkring sig, visar mig odlingar som finns på hans gård i det kvarter med landshövdingehus där han bor. Dels finns det pallkragar där han tillsammans med sin pappa planterat till exempel morötter och jordgubbar. Det finns också ”allmänna” odlingar på den lummiga gården och där växer både mynta, basilika, hallon, vinbär, smultron och mycket annat. Flera blomsorter finns det också. Rosorna är extra vackra med sina mörkröda blommor.

Vi går till pallkragen med morötterna och Alfons berättar för mig att ifall man ser något ogräs där så ska man ta bort det. Han vet precis vad som är ogräs och rensar lite bland morotsblasten som växer som en liten djungel i den nyvattnade jorden. I pallkragen bredvid finns just nu inga mogna jordgubbar men flera bär är på gång att bli ätmogna.

Vi går vidare mot en av gräsmattorna på den stora gården och i skuggan där har vi en mysig lässtund tillsammans. Jag läser bilderboken Castor odlar, som handlar om två charmiga bävrar som planterar vita, torkade bönor. Förutom att det är en fin berättelse är det också en praktisk bok med konkreta odlingstips.

Efter sagan vill Alfons leka på gården igen och han visar sina favoritställen där han och kompisen brukar leka. Så härligt att kunna gömma sig under buskar så att man nästan inte syns! Och kunna klättra upp på det lite ledsna syrénträdet …

Alfons fyller munnen med röda vinbär och ett och annat smultron. Krusbären är inte mogna men så lockande det är att ändå smaka…. Men det är inte särskilt gott med omogna bär så nästan direkt kommer det ut ur munnen med en väldig fart!

Det känns nästan exotiskt att vistas på den lummiga gården den här sommardagen. Fjärilar och humlor flyger förbi och gör sina nedslag då och då. Men vädret är växlande och när det drar ihop sig till regn blir det till att söka skydd inomhus. Vad passar väl bättre än att läsa ännu en bok tillsammans när vi väl installerat oss i den sköna soffan i vardagsrummet. Det får bli Titta det växer! som också den är en inspirerande odlingsbok för barn.  Här handlar det om en flicka  som upplever odlingens konst med hjälp av sin mormor och morfar. En riktigt fin bok som sträcker sig över alla årstider.

Fler faktaböcker för barn om odling finns här.

Kommentarer inaktiverade.