Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Plupp och björnungarna". Opal förlag.

Grattis Plupp!

Publicerat 25 augusti 2015 | Av |

Grattis säger vi till Plupp som ”föddes” 1955, då den första boken om den lille blåhårige fjällbaserade bilderboksfiguren utgavs.Sedan dess har det blivit ytterligare över tjugo böcker med olika fjälläventyr där Plupp figurerar.

Plupp och renarna var den allra första boken som Inga Borg, f 1925, skapade. Den har nu, tillsammans med flera andra av böckerna om Plupp, kommit i nytryck.

Plupp är en liten figur som inte kan prata annat än att säga plupp, plupp, plupp. Han, eller kanske hen? är en blandning mellan djur och människa. Plupp lever i fjällvärlden och träffar många av de djur som lever där. I den första boken figurerar både renar, myggor, laxöringar, vallhundar, björn, varg och hare. I Plupp och renarna kommer en renkalv ifrån sin mamma. Plupp förstår detta och bestämmer sig genast för att hjälpa till. Plupp visar vägen för kalven så att den kommer till sin mamma. Mamman blir så glad när kalven kommer till henne för hon har letat och lockat överallt. Plupp blir kvar hos renarna och de följs åt under årstidens växlingar.

Plupps skapare, Inga Borg, är född och bosatt i Stockholm men tillbringade sina barndomssomrar i Dalarna. Där bodde morföräldrarna på en liten ö i sjön Ryggen. Ingas stora naturintresse grundlades dessa somrar. Flera år senare blev det också fjällvandringar i Härjedalen för Inga. Där tecknade hon och målade den natur som mötte henne. Fjällen, renarna, lämlar och en hermelin bildade en grund till den Pluppvärld som var under uppbyggnad.

Men det var flera år senare som själva Plupp kom till. Då hade Inga hunnit få två barn och tillsammans med dem ritade och målade hon på ett spännpapper på väggen. Plötsligt fanns en kåta på väggen och hux flux fanns Plupp där. Inga hade precis skapat sin nu sextioårige bilderboksfigur! Plupp och flera andra bilderboksfigurer som fyller jämnt i år kommer att firas på Stadsbiblioteket under vecka 46. Håll utkik efter mer information längre fram i höst!

Låna de populära Plupp-böckerna på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.