Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till böckerna "How to Sell a Haunted House" och "The southern book club's guide to slaying vampires" av Grady Hendrix. Quirk Books och Titan Books.

Omslag till böckerna "How to Sell a Haunted House" och "The southern book club's guide to slaying vampires" av Grady Hendrix. Quirk Books och Titan Books.

Grady Hendrix

Publicerat 26 oktober 2023 | Av |

Vill du bli riktigt, riktigt skrämd denna Halloween? Läs en Grady Hendrix-bok! Här har du tips på två riktigt ruggiga rysare.

How to Sell a Haunted House

Jag lyssnade på How to Sell a Haunted House – den finns ju som ljudbok i bibliotekets app Libby – och trodde att det var något jag kunde slölyssna på när jag gjorde annat. Rädd? Av en bok? Jag? Aldrig! Men ÅH så fel jag hade! 

När huvudkaraktären Lousies föräldrar gått bort återvänder hon till den lilla småstad där hon växt upp för att ta hand om begravning och kvarlåtenskap. Det blir genast bråk med hennes bror, Mark. Bråket verkar gå djupt. Det är dels sådant som de flesta syskon kan relatera till med känslor kring orättvisa och annat syskonkäbbel. Samtidigt ligger det något djupare under ytan. I centrum finns huset. Dessutom vill Mark att det ska säljas, Louise vill inte det.

Louise bestämmer sig för att sova över i huset. Huset är fullt med buktalardockor som hennes mamma samlat på. Självklart blir Louise attackerad av dessa sjukt obehagliga dockor. Dockornas gängledare heter Pupkin.

När Pupkin kommer in i bilden ångrar jag genast att jag valde att lyssna på den som ljudbok för självklart har inläsaren världens inlevelse. Pupkin säger saker som ”Pupkin play!” och inläsaren använder en ljus barnröst som på riktigt ger mig kalla kårar. Är du lättskrämd så rekommenderar jag varmt att läsa med ögonen istället för öronen.

Hur som helst, det blir upp till syskonparet att fördriva huset av allt onaturligt så att de kan sälja det. Det blir svårare än vad de först tror, och i processen upptäcker de mer än en familjehemlighet.

Syskontrauma OCH hemsökta dockor, det blir faktiskt inte läskigare än så.

 

The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

Efter att ha överlevt en Grady Hendrix-ljudbok tänkte jag att varför inte ge mig på en till?  Även The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires fanns som ljudbok i appen Libby och även denna gång blev jag skrämd på riktigt.

I denna rysare är huvudkaraktären Patricia: en fin southern hemmafru med två barn och en man med fokus på karriären. Tillsammans med andra hemmafruar bildar hon en bokcirkel där de främst läser true crime. Här får Patricia en verklighetsflykt från hushållsarbetet, barnen och hennes dementa svärmor.

En kväll när hon kommer hem från bokcirkeln möts hon av en tant som hon bor granne med. Tanten hukar sig över en tvättbjörn som hon blodigt mölar i sig. När grannen upptäcker Patricia attackerar hon istället henne och äter upp hennes öra – med Patricias nya örhänge.

Patricia överlever attacken men grannen dör av någon skum blodsjukdom…

Grannens syskonbarn ärver huset och flyttar in. Han heter James Harris och ger direkt starka vampyr-vibbar. Det blir början på en läskig historia där Patricia ensam verkar kunna se att ett monster infiltrerat den annars trygga staden.

Det är emellertid inte bara ett bloddrickande monster som är det ruggiga utan även den patriarkala maktstrukturen som håller monstret om ryggen.

Båda böcker finns som e-böcker och ljudböcker i Libby. Läs eller lyssna för engagerande skräck på hög nivå!

Kommentarer inaktiverade.