Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Winston Churchill, biografi över en gourmand" av Catherine Heyrendt-Sherman. Lind & co förlag.

Gourmanden Churchill

Publicerat 17 juni 2019 | Av |

En ny Winston Churchill-biografi är alltid välkommen, även om föremålet redan skärskådats ur alla upptänkliga vinklar.

Man ska komma ihåg att det är magen som styr världen.

Winston Churchill

Det är föga förvånande att det är en fransk författare som tagit fasta på Churchills vidlyftiga matvanor och undersökt hans legendariska måltidsdiplomati, en konst som han behärskade till fulländning. I sin bok Winston Churchill: biografi över en gourmand gör Catherine Heyrendt-Sherman föremålets kulinariska utsvävningar till en röd tråd i texten, som likväl är upplagd som en traditionell vaggan-till-graven-biografi, där Churchills gärningar under de båda världskrigen får mest utrymme.

Om jag bara kunde dinera med Stalin en gång i veckan skulle det inte längre finnas några problem.

Läsaren får bland annat följa med till Teheran i november 1943, då de tre allierade ledarna Churchill, Roosevelt och Stalin efter fyra långa år av krig möttes för strategiska samtal samt trakterade varandra med goda middagar, vilka presenteras i boken.

Churchill var en utpräglad sällskapsmänniska med smak för en utsvävande livsstil. Han utmärkte sig som talare och förhandlare och var charmig och karismatisk till sin läggning. Politiken var hans skötebarn, men inkomsterna kom i huvudsak från hans skrivande och de föreläsningsturnéer han gjorde. Ett stort arv dök också mycket lägligt upp.

I Kent, på behändigt avstånd från London, ligger den viktorianska herrgården Chartwell, som från och med 1922 tills Churchills död 1965 var hans favorittillhåll. 1946, då han inte längre hade råd att underhålla egendomen köptes den av National Trust mot löfte att familjen Churchill skulle få hyra till ett överkomligt pris på livstid. Nuförtiden är stället öppet för besökare.

Tillsammans med Clementine och de fyra barnen (näst yngsta dottern Marigold dog tre år gammal 1921) kopplade Churchill av på Chartwell. Han målade, skrev flitigt och hällde i sig oräkneliga glas champagne. Här trollade också kokerskan Georgina Landemore fram storslagna rätter åt stora skaror av celebra gäster som Charlie Chaplin, Albert Einstein och många framstående politiker.

Redan vid femton års ålder grundmurades Churchills rökvanor. Sex år senare bytte han cigaretterna mot de cigarrer från Havanna, som vi är vana att se i hans mungipa, till fröjd för tidens karikatyrtecknare. Hos J.J. Fox Cigar Shop var Churchill storkund och förrådet hemma på Chartwell var ständigt välfyllt med 3-4000 cigarrer. Hans betjänt kunde gå i god för att han i genomsnitt bolmade nio stycken per dag, andra har vittnat om tre till fyra cigarrer per militärstrategiskt möte.

Som man kan ana av Churchills med åren tilltagande midjemått uppskattade han god mat. Rysk kaviar gick förstås alltid hem. Mera förvånande är att soppa var en storfavorit, som Churchill hade till vana att sleva i sig vid alla upptänkliga tidpunkter på dygnet. Sköldpaddssoppa var ett säkert kort. En rejäl köttbit slank alltid ned, men den fick på inga villkor vara genomstekt. Blåmögelost till dessert. Churchill var också barnsligt förtjust i glass. I dryckesväg var det champagne som gällde, helst av märket Pol Roger. Ett av bokens kapitel ägnas åt denna ädla dryck och Churchills leverantör Odette-Pol Roger.

Under första världskriget ska Churchill ha förklarat: “Kom ihåg, mina herrar, att det är inte bara för Frankrike som vi slåss, utan också för champagnen.

Låt det vattnas i munnen och bli kungligt underhållen av alla anekdoter, som ryms i den här boken. Inte mycket är nytt under solen, men det hela är charmfullt presenterat i en fin, innehållsrik liten volym.

Vill du fördjupa dig i Winston Churchill följ länken, botanisera i vår katalog Gotlib och reservera önskade boktitlar.

Kommentarer inaktiverade.