Facklitteratur, Inredning

Detalj ur omslaget till Från loppis till salong. Ica Förlag.

Gör ”nytt” av dina loppisfynd

Publicerat 4 juni 2014 | Av |

Extra många loppisar är det lite varstans så här års. Ibland kan man behöva inspiration för att kunna ta hand om alla fynd som man har chans att göra.

Sugen på att göra en hylla av böcker? Eller ett skrivbord kanske? Massor av fiffiga idéer till vad du kan göra av dina loppisfynd hittar du i tre inspirerande böcker av Ida Magntorn.

I boken Från loppis till salong kan du exempelvis få tips om hur du förvandlar åtta väskor och en gammal dörr till ett sidobord. Du kan också sy soffkuddar av ”tantblusar”, som ju ofta är sydda i siden eller nylon med fina mönster. Varför inte också sätta några fina ramar på väggen – utan innehåll. För vissa ramar är ju små konstverk i sig. Gör en anslagstavla av ett silverfat och förvandla blockflöjten, tvärflöjten eller klarinetten till ljusstakar. Förutsättningen är förstås att du inte tänker spela på instrumenten mer…

I Urban vintage har Ida Magntorn rest till fem favoritstäder; Paris, London, New York, Los Angeles och Köpenhamn. I dessa städer besöker hon de bästa loppisställena och också några coola hem som är inredda med loppisfynd. I Paris får vi ta del av ett stiltypiskt Parisrum med en äkta fransk järnsäng. En parisisk sovrumskänsla kan också frammanas med hjälp av en lampa med röd skärm. Den ger ett lämpligt dekadent ljus som med fördel också kan kombineras med kuddar med spets och brodyr. Har man själv ingen fransk järnsäng ges tipset att istället satsa på stora tygrosor på sänggaveln eller falnade rosor i en vas.

I New York får vi tipset att använda överblivna böcker på ett lite nyskapande sätt. Man genomborrar en trave böcker (en bok i taget) och placerar dem runt runda ben till ett skrivbord. Därefter trär man böckerna på benen. Ytterligare ett ”boktips” är att göra en hylla. Förhoppningsvis har inga biblioteksböcker använts till dessa båda projekt…

I Loppisboken, med underrubriken om blommiga koppar, fattigmanssilver och annat vackert, kan du ta del av tips om diverse prylar som var självklara förr, men som i dag kanske står undanglömda i ett skåp. Ganska lätt kan de förvandlas till sådant som kan vara användbart även i dag. En blommig mjölkkanna blir en tandbortsmugg och en äggkopp kan bli en blomkruka åt en pärlhyacint. Och genom att sy ihop ett brodyröverlakan med ett vanligt underlakan får man på så sätt ett påslakan i gammaldags tappning. Detta sista tips kan starkt rekommenderas – själv har jag gjort så och fått underbara påslakan i ”riktig” bomullskvalitet.

Fler böcker om loppmarknadsfynd och återbruk kan du låna på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.