Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Lilla lök". Rabén & Sjögren förlag.

God Jul, Lilla Lök

Publicerat 24 december 2015 | Av |

Enligt Rädda barnen lever tolv procent av barnen i Sverige under knappa ekonomiska omständigheter. I juletid blir det särskilt tydligt vilka som har och inte har.

Om att leva i en familj med bara en förälder och att inte ha råd, handlar boken God jul, lilla lök av Frida Nilsson; illustrerad av Maria Nilsson Thore.

I tjugofem kapitel får vi följa Lilla Lök som är sex år. Mest av allt önskar han sig en cykel och att få möta sin pappa som han aldrig träffat. Lilla Lök kallas han för att mamma tyckte han såg ut som en liten lök när han var nyfödd.

Mamman som försöker leva på att skriva artiklar, vet att pengarna inte kan räcka till en cykel och Lilla Löks pappa är helt ute ur bilden. Han var bara en som hon mötte på en konsert en gång och det enda hon kommer ihåg är att han hette Joppe och bodde på en lång gata i Stockholm.

I byn Kilsmo där Lilla Lök bor finns en mystisk man som kallas för bydåren av barnen, men som egentligen heter Karl. Det sägs att han kan hypnotisera hönor och få dem att gå baklänges! Något gör att Lilla Lök tar mod till sig och smyger fram till Karls hus. När Karl dyker upp blir han förstås livrädd. Men snart utvecklas en vänskap mellan Lilla Lök och Karl. Nu lär han sig hur man kan lyfta hönorna utan att de blir rädda och snart till och med den arga tuppen.

Lilla Lök kan inte gå med på att han inte har någon pappa. Han har en favoritfantasi som går ut på att han går på en lång gata med sin mamma i Stockholm. Plötsligt möter han en fin man som stannar tvärt och säger:

”Vänta lite! Är inte du min pojk” Lilla Lök rycker på axlarna, men mannen tittar närmare på Lilla Löks ansikte. Sen säger han att Lilla Lök ser ut precis som han tänkt sig att hans pojk ser ut. Ja, för han går ofta ute och letar nämligen. Och just då känner mamma igen mannen och säger: ”Joppe! Det är ju du!”

Lilla Lök har lätt för att börja slåss, särskilt när han blir retad för att han inte har någon pappa. När han hävdar att pappa är hemlig och bor i Stockholm, börjar det bli ett dilemma i skolan. Och det blir ju inte bättre av att Karl sätter sig bredvid Lilla Löks mamma på klassens lussefirande.

När han hittar en rostig röd cykel i skogen och tar hem den blir han anklagad för att ha stulit. Det var ju klasskompisen Eva-Kajsas systers gamla cykel! Nu brister allt för honom och den enda lösningen blir att ta cykeln och rymma till sin pappa i Stockholm. Men det börjar snöa! Lilla Lök är ensam i den kalla världen. Och då kommer Karl och räddar honom.

Så klart får berättelsen ett lyckligt slut. Eva-Kajsas syster bestämmer att Lilla Lök skall få cykeln i julklapp. Karl mekar fram en nästan ny cykel ur den gamla och blir den självklara gästen på julafton.

Boken är en underbar högläsningsbok och tanken är att man skall läsa ett kapitel om dagen fram till jul, som en adventskalender.Det fina med den är att den helt har barnets perspektiv, både i bild och berättande. Det är verkligen en 6-åring som kommer till tals! Och den tar upp allvarliga och vardagliga ämnen på ett otvunget sätt. Det finns mycket att prata om efter varje kapitel!

Kommentarer inaktiverade.