Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Ibland är det bra att det är vått". Opal förlag.

Detalj ur omslaget till "Ibland är det bra att det är vått". Opal förlag.

GILLA LÄGET

Publicerat 20 december 2011 | Av |

Regnar det för mycket? Ja det gör det förstås. Häromdagen såg jag på CNN och världens väder där det visades bilder från översvämningen i Gamlestan. Då förstår man att det hållit på ett tag.

Men det går ju inte att ändra på, så varför inte göra som de två bilderboksfigurerna i regnberättelsen Lycke och Lage – ibland är det bra att det är vått; med text av Lena Arra och bild av Sara Gimbergsson.

Tänk vad mycket som är bra med att det är blött. Man kan ge sig ut på regnutflykt och se hur annorlunda allt blir när himlen öppnar sig. Träden sörpar hungrigt i sig all väta och gräsmattan blir en sjö att segla badtofflorna i. Man kan stå på bron och räkna paraplyer och spana vilket man tycker är finast. Det allra bästa är att blöta ner sig rejält i en pöl så att stövlar och regnhatt blir rena och blänkande. Och på kvällen kan man gå ut med en ficklampa och lysa på regnet. Varför har man aldrig tänkt på det?

Så går Lycke och Lage hem och Lycke tar sig ett varmt bad och blir sedan insvept i en handduk. Inne i huset skall det vara varmt och torrt och blötan måste torkas upp.

Förutom att berätta om hur kul man kan ha i regnet är boken en fin liten skildring av kontrasterna i tillvaron. Om man inte utsätter sig för regnet och naturens krafter blir njutningen av den torra handduken mindre. Utan kontraster inget liv!

Kommentarer inaktiverade.