Arrangemang, Blogg

GIBCA på Stadsbiblioteket

Publicerat 13 september 2023 | Av |

Inom ramen för Göteborgs internationella konstbiennal, GIBCA, ställer två konstnärer ut på Stadsbiblioteket i höst: Adam Christensen (Danmark) och Agnė Jokšė (Litauen). Utställningen öppnar på lördag 16 september.

Adam Christensens konst tar sin början i personliga erfarenheter som han vidareutvecklar genom att lägga till fiktiva element. Han arbetar bl a med performance, film och textil, och karaktärerna som framträder i hans verk är alltifrån ångestridna tonåringar till antihjältinnor och divor från noirfilmer och det gamla Hollywood. På Stadsbiblioteket visar han en serie monumentala textilverk med titeln How is your world?, hängande från taket i Ljusgården.  

Agnė Jokšė är verksam i gränslandet mellan film, text och performanceverk. Hon berättar historier där egna upplevelser och händelser ur det förflutna med koppling till kärlek, närhet och vänskap sammanflätas med fantasifulla funderingar kring omvärlden. Jokšė undersöker frågor om queerhet, icke-normativt språkbruk, parallella historier och trassliga relationer. På Stadsbiblioteket visar hon videoverket Dear Friend, som är en iscensatt berättelse baserad på en intim autofiktion. Brevet skildrar historien om en bruten vänskap och väcker frågor om identitet, intimitet och platonska relationer. Grunden för Dear Friend är språket, en reflektion över bräckligheten i relationer och den inverkan som avstånd och tid innebär. Språket medverkar till att skapa mellanmänskliga kopplingar, och kan både förstärka och försvaga etablerade kulturella och sociala normer, det utvecklar nya sätt att berätta, vara och uppleva. Agnė Jokšės Dear Friend visas på plan 1 och plan 2, i hörnen ut mot Götaplatsen.

Göteborgs internationella konstbiennal är en konstutställning som återkommer vartannat år. Årets upplaga är den tolfte i raden och äger rum på Göteborgs Konsthall, Göteborgs Stadsbibliotek, Hammarkullen Konsthall och Röda Sten Konsthall. Initiativtagare är Göteborgs stads kulturnämnd och huvudman för GIBCA är sedan 2006 Röda Sten Konsthall. Årets utställning har titeln forms of the surrounding futures och konstnärerna som medverkar gör det med verk som på olika sätt berör sam- och framtiden.  

Lördag 16 september kl 11 är det officiell öppning av utställningarna på samtliga arenor, med ett späckat vernissageprogram på Göteborgs Konsthall och Röda Sten Konsthall. Utställningen pågår sedan under två månader, till den 19 november. Under utställningsperioden arrangerar vi också program på Stadsbiblioteket kopplade till biennalen och konstverken som visas här. Mer information kommer.

Kommentarer inaktiverade.