Blogg, Boktips

Omslag till boken "Gästen" av Emma Cline. Natur och Kultur.

Gästen

Publicerat 9 november 2023 | Av |

Emma Cline har en förmåga att tränga djupt ner i karaktärerna med sin psykologiska skärpa. Hennes senaste bok är inget undantag.

Sommaren som lider mot sitt slut är varm och het. Alex befinner sig i en stor vacker villa i Long Island som ägs av hennes betydligt äldre pojkvän Simon. Hon har just vaknat efter gårdagens fest, där något gick snett. Hon lyckades inte leva upp till Simons förväntningar. 
 
Alex är en överlevare. Hon läser snabbt av miljöer och människor och hur hon ska ta sig in i olika sammanhang. Hon är den objudna gästen, som passerar in på fester och lyxiga beachklubbar utan passerkort eller inbjudan.  

Alex använder sin kvinnlighet för att förföra och charma sin omgivning och för att få det hon vill ha. Oftast är det män med pengar. Hon utnyttjar deras kreditkort tills det inte finns något mer att hämta, eller tills hon blir dumpad och går sedan vidare till nästa offer. Alex utnyttjar allt och alla, men blir själv alltmer nedgången och desperat. Ingenting blir som hon tänkt sig. Hennes senaste pojkvän Simon, den man som hon hoppas ska ge henne det liv hon vill ha, ber henne lämna den fina villan i Long Island när hon inte uppför sig enligt det givna förutbestämda manuset. Allt går enligt planerna tills hon inte lyckas att spela med i det spelet som krävs av henne. Att vara ett följsamt kuttersmycke vid Simons sida.

Alex hade föreställt sig vilken person Simon skulle gilla, och det var den personen Alex sa att hon var. Hela hennes motbjudande förflutna suddades sakta ut tills det kändes som om ingenting av det hade hänt, till och med för henne själv.

Gästen är en roman om makt, pengar och överlevnad. Om att utnyttja andra för att nå sina mål, men också att låta sig utnyttjas av samma anledning. 
 
Återigen skriver Emma Cline om samhällets hierarkier och hur klass och kön styr och befäster vår plats i livet och hur vi förväntas agera gentemot varandra. 
 
Hon är en mästare på att beskriva unga kvinnors längtan efter att bli sedda och bekräftade. Om vår tids identitetssökande och flytande tillstånd av hopplöshet och längtan efter någonting bättre och vackrare. Trots den krassa verkligheten som målas upp känns texten ändå lättläst och höjs upp av Emma Clines fingertoppskänsla för vår tids problematik och hennes förmåga att tränga djupt ner i karaktärerna med sin psykologiska skärpa. 
 
Om du gillar den här boken så läs även hennes tidigare novellsamling Daddy och romanen Harvey med liknande teman.

Kommentarer inaktiverade.