Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Kan man". En bok för alla.

Går det att lära en tiger vacker tass?

Publicerat 18 april 2015 | Av |

Kan en bilderbok vara mer skruvad än denna? Och är den verkligen lämplig att läsa för ett litet barn?

I bilderboken Kan man – ? baxnar man nästan när man på sida efter sida får se hur den ena tokigheten efter den andra radas upp. Boken handlar om att ifrågasätta, och att fundera kring vad man som barn ska akta sig för. Med en stor portion humor angriper författaren och illustratören till boken ett lite tabubelagt område inom bilderboksgenren. Ja, Petter Lidbeck och Lisen Adbåge har med all säkerhet haft mycket roligt när de tillsammans skapade den här boken. Både illustrationerna och texten får också mig som läsare att dra på smilbanden boken igenom.

Men hade jag vågat läsa den för mitt barnbarn? Hade alla tokigheter i boken i själva verket istället uppmuntrat barnbarnet till att själv prova om man verkligen inte KAN klättra i träd utan att hålla i sig, locka håret med en borrmaskin, åka skateboard nerför trappan eller peta näsan men en vass kniv? Det funderar jag på medan jag fortsätter min läsning.

Illustrationerna i boken är bloddrypande och efter varje fråga som ställs i boken ges ett negativt svar. Som tur är…

Så frågan ”kan man fånga en ishockeypuck med munnen?” besvaras med: ”nej, det kan man inte.” För tydlighetens skull får vi också se vad som händer med tänderna om man nu skulle våga försöka…

I boken får man också lära sig att det är farligt att ha en giftig orm som halsduk och att simma med pirayor. Och det som händer om man skulle försöka mata en haj är att man får armen avsliten. Man kan inte heller cykla med full fart nerför ett berg och släppa styret. Det som händer då är att man får gipsa både arm och ben.

I slutet av boken är huvudpersonen Estelle verkligen besviken och konstaterar: ”Man kan ju nästan ingenting!”

Låna boken hos oss och döm själv om den är lämplig för ditt barn!

Kommentarer inaktiverade.