Barnböcker, Boktips
Omslag till När vi skrämde gammelgäddan av Elin Johansson & Astrid Tolke, Bara rumpor på stranden av Annika Leone & Bettina Johansson, Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman, Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore.

Omslag till När vi skrämde gammelgäddan av Elin Johansson & Astrid Tolke, Bara rumpor på stranden av Annika Leone & Bettina Johansson, Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman, Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore.

Fyra somriga bilderböcker!

Publicerat 13 juli 2021 | Av |

Sommar sommar sommar! Här är fyra somriga bilderböcker som sätter stämningen.

När vi skrämde gammelgäddan av Elin Johansson & Astrid Tolke

En mysig favorit om två systrar som ligger på mage på bryggan och kikar ner i vattnet. Där finns abborrar, mörtar och alla möjliga fiskar som de matar med havregryn och ris. En dag ser de den plötsligt den läskiga gammelgäddan. Den verkar ha skrämt bort alla deras abborrar och mörtar. Hur ska de våga sig tillbaka? Perfekt läsning för lata sommardagar!

Bara rumpor på stranden av Annika Leone & Bettina Johansson

En tokrolig berättelse om Mira som åker tåg till Italien med sin familj för att bada i havet. Det känns roligt men också lite läskigt, för Mira är rädd för hajar. Hennes pappa, som hävdar att han aldrig bränner sig i solen, har fått ett tips om en fantastisk badstrand dit bara lokalbefolkningen hittar. Men när de väl kommer dit verkar folk vara lite ovanligt nakna där? Men det är inget Mira hinner tänka på, hon ska bada! Och pappa börjar bli mer och mer solbränd…

Hemma hela sommaren av Elin Johansson & Ellen Ekman

Alla åker ju inte till sommarställen eller på semester till varmare länder på sommaren. Många barn är kvar hemma i stan. I den här boken får vi följa en mamma och en dotter som, i brist på annat reseäventyr, ger sig ut på “safari” i hemtrakterna i mammans gamla festivaltält. De bakar pinnbröd, kokar nudlar på stormkök och spanar efter lejon vid sjön. Snart kanske det kommer ett? En fin och rolig bok om fantasi och vildmarksliv.

Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore

I den här boken följer vi Pelle som så gärna vill ha ett djur, precis som Tjorven har sin Båtsman. När Pelle får reda på att det finns kaniner till salu på ön Lillasken, bestämmer sig Tjorven och Pelle för att ro dit i en eka. Pelle hittar kaninen Jocke, en söt och superlen kanin som blir hans alldeles egen. När de ska ro tillbaka hamnar de i ett riktigt ruskigt åskväder, så ruskigt att de tappar årorna. Hur ska de klara sig mitt ute på havet?

De här nyutgåvorna av Astrid Lindgrens klassiska berättelser om Saltkråkan, med illustrationer av Maria Nilsson Thore, är magiskt fina. Man riktigt känner saltvattenstänket och hör måsarna skrika – så mycket skärgårdsstämning är det!

//Jenny Hellström

Kommentarer inaktiverade.