Barnböcker, Boktips
Omslagsbild för boken det svarta regnet

Omslag till Det svarta regnet av Stina Nilsson. Bonnier Carlsen förlag.

Fyra boktips på temat “I skuggan av…”

Publicerat 13 juli 2022 | Av |

Varje år deltar vi på stadsbibliotekets barnavdelning i “Sommarboken” – en nationell satsning där biblioteken varje år får material och boktips att använda sig av på ett visst tema. I år är temat “I skuggan av..” och vi märker att det blir mycket läskiga och spännande böcker som faller under det temat – men även annat! 

Här kommer fyra boktips på temat “I skuggan av…”.  Perfekt sommarlovsläsning! 
 

Det svarta regnet av Stina Nilsson

Liv och hennes familj lever i en värld som är förstörd av ond magi. Himlen, träden och marken allt är svart eller grått, ruttet och förgiftat. När Livs pappa blir besatt av en demon måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och familjen. Samtidigt ger sig de sista grannarna av för att söka efter en bättre plats att bo på och Livs familj blir ensamma kvar. Och så fort det svarta regnet faller är det viktigt att söka skydd, för i vad som helst kan det bo demoner. Den här boken är mörk och otäck, men också otroligt spännande passar för en inte så känslig läsare i mellanåldern. Läs också uppföljaren Den svarta staden!  
PS. För dig som redan har läst: i början av hösten kommer den tredje och avslutande delen i serien Det svarta havet. 
 

Teaterspöket av Mats Wänblad

Vad gör du om du hittar en massa gamla kläder i en kista på vinden? Gör en teaterpjäs såklart! Det är i alla fall vad Ebba och monstret Boris gör i den här boken. Men någon måste ju spela teaterspöket… Vem?

Teaterspöket är en del av serien om Familjen Monstersson som är skriven av Mats Wänblad och illustrerad av Pelle Forshed. Bokserien handlar om Ebba och hennes väldigt speciella monstergrannar. Perfekt för nybörjarläsaren som gillar mysryslig läsning med lättläst text och roliga färgglada bilder. 

Sagan om den underbara familjen kanin och monstret i skogen av Jonna Björnstjerna

Lillebror Kanin bor med sin underbara familj i en underbar del av skogen. Det finns också en fruktansvärd del av skogen, där det bor ett fruktansvärt monster. En dag hamnar Lillebror Kanin i den fruktansvärda delen av misstag! Och stöter på monstret! Hur ska det gå??

En läskig men fin bok för de små men modiga läsarna och lyssnarna, från 3 år ungefär.

Hajtänder av Anna Woltz

Atlanta har bestämt sig för att cykla runt den stora sjön, 360 km. Det är viktigt att hon klarar det på ett dygn och att hon gör det helt ensam. Men så råkar hon cykla in i Finley, och hur hon än försöker cykla ifrån honom så dyker han upp på nytt. Detsamma är det med tankarna på mamma…

Skuggorna faller tidigt, snart är det mörkt och kallt och Atlanta är mycket tröttare än vad hon räknade med innan hon hunnit ens en tredjedel av vägen. Men hon MÅSTE klara det, för vad händer om hon inte gör det? En liten, kort och SÅ fin bok! Om stora känslor och att hantera dem, om vänskap, och om att klara av saker eller ge upp. Bonuspoäng för underbar miljö!  

Passar för högläsning eller att läsa själv för mellanstadieåldern!

Vill du ha fler boktips på temat? Följ barnavdelningen på instagram på @stadsbiblioteketgbg_barn. Och, om du är mellan 8 och 12 år: kom på “Bokprat med sommarboken” den 16 augusti kl 14.00 i Tellus, barnavdelningen. Då delar vi med oss av våra bästa boktips från sommaren som gått. Du kan ta med egna boktips eller bara komma och lyssna och fika ?

Glad sommar önskar barnavdelningen!

Kommentarer inaktiverade.