Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Lilla bokstavsboken". Hippo bokförlag.

Från A till Ö

Publicerat 3 mars 2017 | Av |

Välkommen till Stadsbiblioteket och botanisera bland alla fina alfabetsböcker i bilderboksformat! En nykomling i samlingen är en bok med en alltför anspråkslös titel.

Omslaget till Lilla bokstavsboken visar en flicka som sitter rofyllt, men mycket koncentrerad, på en gräsmatta och läser en bok. Bredvid sig har hon en liten ullig vän som ser ut som en maskot. Denna lilla vän är också intensivt sysselsatt med att läsa. En hög trave med böcker finns alldeles bredvid dem. Bakom dem finns två träd som är fulla med kunskapens frukt. I alla fall tolkar jag det så och på baksidan av boken ser vi hur flickans vän lyfts upp till ett av träden för att plocka frukten. Båda har då tillfälligt lämnat sina uppslagna böcker som ligger på gräsmattan och väntar på dem.

Efter att ha läst Maja Lindbergs nya bok konstaterar jag att den är en riktig pärla! Jag vet inte om Lindberg själv bestämt titeln till sin bok, men jag tycker att boken förtjänar en annan titel. Boken är för det första inte särskilt liten. Filosofiska alfabetsboken kanske skulle vara en mer lämplig titel? För denna bok är fylld av bilder som det är svårt att bara bläddra förbi innan man studerat dem lite mer ingående.

Ja, varje uppslag i boken är en stor upplevelse. En blandning av humoristiska och allvarstyngda bilder kombineras med korta texter, på rim, om de olika bokstäverna.

Det börjar, som sig bör, med bokstaven A. A:et illustreras med hjälp av en akrobat som sträcker och böjer kroppen precis hur han vill.

Sedan följer ballongen som är på väg upp mot himlen. Pojken som håller i den stretar emot när ballongen svävar i väg. Hans stövlar blir kvar på marken medan pojken lyfts uppåt. ”Hur ska det gå?”
En elefant på en cykel, i detta fall en höghjuling, ”balanserar försiktigt och nätt men att cykla utan styre är inte så lätt.”

På G hittar vi en get och en flicka. De står ”vid världens ände. Vad gör vi här? Vad var det som hände?”

En kung som pustar och svär samt en robotfamilj som dansar till en ABBA-låt – du träffar dem på bokstäverna K och R!

På Y träffar du ett rastlöst monster i lotusställning; yoga passar alla!

Till slut har vi så kommit till Ö och flickan på omslagsbilden sitter nu på en öde ö. Sin maskot har hon med sig, liksom en trave böcker. ”Med högar av böcker och min bästa vän längtar jag inte hem igen.”

Låna Lilla bokstavsboken på Stadsbiblioteket!

Fler ABC-böcker här.

Kommentarer inaktiverade.