Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Främling på tåg" av Jenny Diski. Alfabeta förlag.

Främling på tåg

Publicerat 7 juli 2019 | Av |

Det bästa med sommaren är att det finns tid att läsa om favoritböcker.

En bok jag gärna återvänder till är engelskfödda Jenny Diskis personligt hållna reseskildring Främling på tåg: Hur jag, med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika.

Diski var en begåvad författare med ett alldeles eget sätt att betrakta världen på. Hon var en sann individualist och alltid livrädd för alla former av präktighet. Diski trivdes som fisken i vattnet med att vara en främling bland främlingar på ett framtuffande tåg på en obekant kontinent.

Jag såg Amerika som grundplanen för denna fragmentiserade men sammanhållna undersökning av mig själv och andra. Att jag reste var en bisak.

Sin vana trogen var det inte äventyr som Jenny Diski var på jakt efter. Så är också en av hennes böcker betitlad Den motvilliga resenären. Hon ogillade strapatser och letade först och främst efter stillhet. Resorna skedde huvudsakligen i hennes eget inre. Landskapen utanför tågfönstren ägnade hon däremot bara ett förstrött intresse. Istället tjuvlyssnade hon på samtal medpassagerare emellan, tog del i mer eller mindre hetsiga debatter och fick sig till livs en rad märkliga livsöden på kuppen. Allt återgivet med stor skicklighet. Eftersom det i U.S.A. hade högre status att flyga eller ta bilen än att köpa tågbiljett var det inte de mer välsituerade som Diski kom i kontakt med.

Hon läste Faulkner och Conrad, delade sin tid mellan  sovkupéer, restaurangvagnar och rökkupéer. I synnerhet trivdes hon i de mestadels sjabbiga rökkupéerna, intet ont anande att hon femton år senare skulle gå bort i lungcancer. Här kom passagerarna snabbt varandra inpå livet och fick en känsla av att tillhöra en egen grupp av “utstötta”.

Obönhörligt halkar reseberättelsen in på sidospår; många sidor behandlar Diskis kaotiska uppväxt i London, då hon använde droger och från och till var intagen på psykiatrisk klinik. Boken är en kombinerad reseskildring och självbiografi. Författaren slog så att säga två flugor i en smäll.

Varför inte låta Främling på tåg vara ett underhållande och tänkvärt ressällskap på en tågresa i sommar?

Kommentarer inaktiverade.