Barnböcker, Boktips
Omslag till Frallan är bäst av Sara Ohlson och Lisen Adbåge.

Omslag till Frallan är bäst av Sara Ohlson och Lisen Adbåge. Lilla Piratförlaget

Frallan är bäst!

Publicerat 26 mars 2020 | Av |

Letar du efter en rolig högläsningsbok behöver du inte leta längre! Böckerna om Frallan är underhållande och underbara.

Författaren Sara Ohlsson och illustratören Lisen Adbåge har på kort tid kommit ut med fyra fina böcker om Frallan. 

Frallan heter egentligen inte Frallan, hon gillar inte ens frallor särskilt mycket. Men det passar bra att kallas så när man heter Fransesca Fransson.

Frallans familj består av henne själv, mamma och mormor.

Ibland har de tävlingsdag. Som i Frallan är bäst!. Då tävlar mamma och Frallan hela dagen om vem som kan springa snabbast baklänges, vem som balanserar bäst, vem som kan bygga högsta tornet och så vidare. Mormor är domare. Men är det inte som att hon hejar på Frallan i smyg och gör det lite lättare för henne att vinna?

Frallans familj är långt från stereotyp. Mitt barn och jag gillar allihop. Mamman som kommer in på Frallans rum och fiser, mormor som har alla pysselgrejer i världen och Frallan själv som tryggt navigerar sin värld och aldrig verkar osäker eller rädd. På bilderna är de coola och starka och långt ifrån några spröda prinsessor.

Texten är lätt och humoristisk och det är bilder i sprakande färg på nästan varje sida, så det är perfekt högläsning för barn som gärna vill titta på något för att hålla koncentrationen uppe.

Det finns ytterligare tre böcker om Frallan: Frallan och kärleken, Frallan räddar världen och Frallan har en hemlighet. Frallan tampas med känslor av svartsjuka, ilska över vad vuxna gör med miljön, funderingar kring kärlek och mycket annat. Här finns gott om material för den som vill prata vidare efteråt.

Jag tror att Frallan går i förskoleklass i första boken och ettan i den senaste, men böckerna går nog att läsa från femårsåldern för barn som är pepp på kapitelböcker!

Kommentarer inaktiverade.