Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Gatans poesi". Karneval förlag.

Foton som talar för sig själva

Publicerat 29 juli 2013 | Av |

Varför inte låna en liten och fin fotobok till hängmattan i sommar?

I fotoboken Gatans poesi väcker bilderna en hel del frågor hos betraktaren och läsaren. Ibland drar vi på smilbanden; ibland kanske vi istället blir lite undrande. Varje bild får oss att tänka till och att reflektera över det vi ser. Foton på lite absurda situationer varvas med små installationer i en naturlig utomhusmiljö.

Det är fotografen Hillevi Nagel som har förevigat det hela med sin kamera. Det kan vara föremål som människor lämnat på ett visst sätt; ibland har det genom en slump uppstått ett mönster eller ett tecken av något slag. Ibland har någon eller några arrangerat en sorts ”gatans installation” så att vi andra också kan få ta del av den. Däremot har Hillevi Nagel inte arrangerat något utan bara fotograferat det hon har sett. Själv förklarar hon också vilken sorts fotograf hon är: ”Jag brukar tänka att det finns två sorters fotografer. De som gör bilder och de som ser bilder. Jag tillhör den senare kategorin.”

Det är främst stads- och gatumiljöer som förekommer i boken – därav titeln på boken. Men också landskapsbilder; exempelvis finns text i form av gräs med i Hillevi Nagels fotobok.

På varje uppslag finns två foton. Oftast är de tagna på olika platser men de är valda av fotografen att bilda en enhet. På vänstersidan i ett av uppslagen finns en skylt där det står Mirakel. En pil i form av ett pekande finger visar att du måste gå om hörnet för att hitta det. På högersidan visas en dörr med en annan skylt. På skylten står det Paradis.

Ett annat uppslag visar hur någon klottrat på en stenvägg med stora bokstäver: Hjärtat är inte en konjunktur. På motstående sida finns ett foto av ett bananskal som någon format till ett hjärta.

Situationerna och bilderna i boken är fångade av en fotograf med ett vidöppet öga för vår tids vardagskonst. Den konst som kan vara flyktig och förändras i nästa sekund. Men ibland kan det som Hillevi Nagel fångat med sin kamera också vara mer beständigt och dröja sig kvar länge i vår närmiljö. Så småningom kanske det blir nött eller färglöst. Men det finns där för oss alla att ta del av. Det gäller bara att öppna ögonen….

Låna Gatans poesi på ditt bibliotek!

 

Kommentarer inaktiverade.