Arrangemang
Två ögon med rött smink tittar rakt ut från bilden.

Detalj ur bokomslag till Blod & stjärnstoft av Laini Taylor. Bazar Förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Författarbesök Laini Taylor

Publicerat 23 september 2015 | Av |

Laini Taylor är en författarstjärna på uppgång i USA och nu börjar allt fler svenska läsare att upptäcka henne. Fredag 25 september pratar hon om sina böcker och sitt författarskap på Stadsbiblioteket Göteborg.

Laini Taylor slog igenom med trilogin om önskemånglarens dotter Karou: Mörk ängel, Blod & stjärnstoft och Gudar & monster. Trots att hon är uppvuxen i USA och bor i Portland så tar berättelsen sitt avstamp i Prag i Tjeckien. Det hela började med att Laini planerade att skriva en grafisk roman tillsammans med sin man och idén var att den skulle utspela sig i just Prag. Det var tänkt att bli en vampyrberättelse och paret tillbringade 9 dagar i staden för att lära känna miljön och välja ut de olika platserna som skulle figurera i boken. Idén med vampyrboken blev tyvärr aldrig av, men Laini berättar i en intervju att hon inte kunde bli av med det fantasieggande och mystiska intrycket från Prag med sin gotiska arkitektur, dramatiserade stadsvandringar med skräcktema och dockteatrar.

När hon långt senare satte sig för att påbörja skrivandet av Önskemånglarens dotter så plockade hon fram Prag ur sitt minne och lät staden bli en viktig biroll i berättelsen om huvudkaraktären Karou. Karou studerar på en konstskola i Prag. Hon är blåhårig, mystisk och vacker och ingen av hennes klasskamrater anar att hon lever ett spektakulärt dubbelliv. Det visar sig att hon är uppvuxen i en parallell och hemlig värld som fosterbarn till den ökända önskemånglaren Brimstone. Han är en monstruös varelse som driver en tvivelaktig verksamhet där han byter magiska önskningar mot tänder. Krokodiltänder, aptänder, elfenben och till och med människotänder.

Genom olika portaler i staden förflyttar sig Karou mellan de olika världarna. På dagarna lever hon bland människorna och på kvällarna utför hon strapatsfyllda ärenden åt den dominanta Brimstone och hans följe. Berättelsen kretsar mycket kring den intressanta relationen mellan Karou och Brimstone. Brimstone är till det yttre en grotesk varelse med dunkla motiv. Han agerar som en maktfullkomlig patriark, men samtidig finns det en speciell koppling mellan Karou och honom. Hon har vuxit upp i hans krets och under hans beskydd och han och hans anhang är det närmaste en familj som hon har.

Så tar berättelsen sin början och sedan blommar den ut i en fartfylld, fantasieggande, mörk, men även humoristisk historia som spänner över tre böcker. Den sista boken i serien släpptes nyligen på svenska och heter Gudar & monster.

Som en extra bonus så är det den svenska ungdomsboksförfattaren Johanna Lindbäck som intervjuar Laini Taylor. Två grymma författare på Trappscenen samtidigt. (Samtalet förs på engelska.) Missa inte detta – fredag 25 september kl 17.30!

Låna böckerna!
Mörk ängel
Blod & stjärnstoft
Gudar & monster

Ett samarbete med Bazar förlag.

Kommentarer inaktiverade.