Barnböcker, Boktips
Omslag till Såret och Stölden av Josefine Sundström och Emma Göthner. Bonnier Carlsen.

Omslag till Såret och Stölden av Josefine Sundström och Emma Göthner. Bonnier Carlsen.

För den absoluta nybörjaren på läsning

Publicerat 3 augusti 2021 | Av |

Har du ett barn i din närhet som precis lyckats ljuda sig igenom ett första skrivet ord? Om det är innan skolstart är chansen stor att det var ett ord med versaler, stora bokstäver, eftersom man ofta lär sig dem först i ABC-böcker och barnprogram.

Tyvärr har vi begränsat med riktigt enkla böcker med versaler så de peppade barn och vuxna som kommer till oss för att få öva i riktiga böcker kan ibland ha svårt att hitta något som passar.

Då kan de nya Sagaböckerna ”läs tillsammans” av Josefine Sundström vara perfekta! De är som vanliga högläsningsböcker (kanske har du läst tidigare böcker om Saga och känner igen dem) med fina färgbilder av Emma Göthner och vardagsnära handling med enstaka ord utskrivna i versaler.

Man kan alltså läsa högt ur boken för barnet och när det kommer ett ord med stora bokstäver får barnet försöka sig på det. Då brukar det vara ord med sådär fyra bokstäver med logisk stavning. Det är inte så många såna ”stora ord” i en bok men det kan ju vara precis lagom när det ska vara lekfullt och kravlöst.

Det handlar om Saga och ibland hennes kompis Samir som upplever lite olika äventyr. Som när de är på stranden och ska köpa glass och upptäcker att det brinner i glass-kiosken. Eller när det är stökigt bland soporna på gården och Samirs gymnastiksko är försvunnen. Vad är det som har hänt? 

Det här är trevligt och mysigt och precis lagom spännande! Handlingen är lätt att följa med i även för förskolebarn. Dessutom är det ett par faktasidor i varje bok så både barn och vuxen kan lära sig något. I år har även boken Såret kommit, om när Saga ska vara med morfar på landet en hel dag.

Branden och Stölden finns även som e-böcker i appen libby. Eftersom det är bilder och det är barn som ska läsa är det nog bäst att läsa på surfplatta då, där sidorna blir tillräckligt stora.

Kommentarer inaktiverade.