Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Flickan som blev varg". Vombat förlag.

Flickan som blev varg

Publicerat 2 maj 2017 | Av |

Det är inte lätt och inte alltid bra att vara för snäll. I värsta fall kan det leda till att andra blir mycket dummare än vad dom egentligen är. Milda, hon är just det. Aldrig blir hon sur eller arg. Just därför har hon fått namnet Milda, säger mamma.

I bilderboken Flickan som blev varg med text av Sofia Hedman och illustrationer av Jenny Lucander belyses snällhetens konsekvenser.

Milda klarar helt enkelt inte av att bli arg. När de andra barnen tar ifrån henne sakerna hon håller på att leka med går hon hellre undan. Hon blir ledsen i stället. Och det kanske man inte så gärna visar; då går man i stället och gömmer sig.

Milda följer med kompisen Ilma hem. Dom leker och har kul. Men så måste Milda gå på toa och under tiden passar Ilma på att kolla i påsen med Mildas favoritsaker. Det allra finaste, prinsesskronan med en röd diamant går sönder och stenen i kronan trillar ur. Den har Ilma i handen, när Milda kommer ut från toan.

Det var ju inte bra. När Milda upptäcker det, låser hon in sig igen och tårarna kommer.

Jag blev arg på dig, skriker Milda genom den låsta dörren. Ilma gråter också nu.

– Du får inte bli varg!

Plötsligt hörs ett förfärligt oväsen! Milda har verkligen förvandlats till en varg och ställer sig att ryta över den skräckslagna Ilma.

När Ilma trodde att Milda blivit varg var det som att trycka på en knapp. Plötsligt kunde Milda känna den arga känslan inom sig och visa det också!

Nu är dom vargar båda två och hoppar omkring på soffan och ryter. Sedan förvandlas Ilmas pappa också till varg och alla stampar och ylar. Och den stora fixarvargen lagade kronan, så att den blev som ny. När Mildas mamma kommer och hämtar räcker Ilma över kronan.

– Här! Den är hel nu, säger Ilma när Milda ska hem.
– Fast du får den, säger Milda.Utan den hade jag aldrig blivit varg. OOYYL!

Här finns det mycket att samtala om! Jag tänker att mer tillbakadragna barn, som inte vågar visa sina känslor kan bli inspirerade att fundera över om det kan vara bra att bli lite arg ibland. Det är detta som är berättandets kraft, att få syn på sig själv.

Flickan som blev varg ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.