Film

Fler franska klassiker

Publicerat 5 juni 2012 | Av |

Här kommer fler gastkramande franska filmtips från Boel!

Georges Franjus De bestialiska (1960) är en otäck historia. En ung flicka hittas död i Seine med svårt sargat ansikte. Det märkliga är att skadorna ser ut att vara gjorda med skalpell. Läkaren Dr Génessier identifierar henne som sin egen dotter som varit försvunnen. Snart får vi reda på att dottern i själva verket lever och att pappan försöker byta ut hennes ansikte som blivit skadat i en olycka. Med hjälp av en kompanjon kidnappar han unga flickor och försöker transplantera deras ansikten till dottern men misslyckas gång på gång. Till slut upptäcker polisen att flera flickor med blåa ögon har försvunnit…

Sängfösaren (2000) av Claude Chabrols får Jeanne reda på att hon kanske byttes bort vid födseln och att den berömde pianisten André Polonski kan vara hennes riktiga pappa. Hon börjar ta pianolektioner hos honom för att försöka ta reda på sanningen och lär samtidigt känna hela hans familj. Chabrols favoritskådespelerska Isabelle Huppert spelar Polonskis fru och beter sig väldigt märkligt. Vad är det hon har att dölja?

Se fler filmer av Chabrol!

Hur spännande låter det med en lång lastbilsfärd genom ett torrt och öde landskap någonstans i Sydamerika? Henri-Georges Clouzot har i alla fall med Fruktans lön (1953) lyckats göra en av de mest gastkramande filmerna någonsin. Fyra män tar frivilligt på sig det extremt riskfyllda uppdraget att under tidspress köra 1 ton nitroglycerin mot ett mål för att rädda en oljebrand. Varje gupp, hinder eller chansning längs vägen äventyrar hela resan och deras liv. En ung Yves Montand gör en av sina första filmroller.

Se fler filmer av Clouzot!

//Boel Enbågen

Kommentarer inaktiverade.