Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Raska på Alfons Åberg". Rabén & Sjögren förlag.

Detalj ur omslaget till "Raska på Alfons Åberg". Rabén & Sjögren förlag.

Fler böcker om trotsåldern

Publicerat 4 september 2011 | Av |

Här kommer ännu mer tips om böcker om barn i trotsåldern! Jag hittade nämligen några bilderböcker av Cecilia Torudd i magasinet där en krånglig dagishämtning och ett syskonbråk beskrivs på ett skrattframkallande sätt.

Böckerna heter Pinnen och JätteskriketPinnen börjar med att två bröder är kvar sist på dagis och nästan spricker av längtan efter att få gå ut. Mamma kommer äntligen och fulla av leklust springer storebror och lillebror ut. Här skall lekas – kolla alla vattenpölar! Mamman står med vagnen och väntar utan att känna inspiration av regnrusket men med en växande VI-MÅSTE-HEM-känsla. När barnen till slut sitter i vagnen ska storebror absolut ha med sig en jättestor pinne hem! Mera tjat och lite drama, men allt blir bra tillslut.

Det är också lätt att känna igen sig i Pulvrets morfar, i Inger och Lasse Sandbergs bok Hjälpa till sa Pulvret, som blir svårt stressad när ivriga Pulvret skall hjälpa till med precis allt när de ska göra pannkakor.

Jag har fått en föräldraförebild i bilderboksvärlden och det är Lilla Prinsessans mamma Drottningen. Tony Ross har gjort flera böcker om Lilla Prinsessan, men Mamma ska komma! Är min favorit. Mamma Drottningen har inte svårt att behålla lugnet och är väldigt inspirerande, finurlig och älskvärd som hon är. I Mamma ska komma! vrålar Lilla Prinsessan ideligen efter mamma Drottningen. När hon ramlar, när hon inte vill äta ägg, när hon inte kan sova för att det är monster under sängen. Pappa Kungen gör ett försök och pekar och lyfter sängen och konstaterar att det inte finns några monster. Det hjälper inte. Mamma Drottningen måste ändå komma och när hon kommer sätter hon sig på sängkanten och säger till sin lilla Prinsessa att då får hon väl läsa en godnattsaga för både henne och monstret!

Vill man läsa ännu mer om trotsiga barn kan man läsa Viggos Nej av Birgitta StenbergEmma Tvärtemot av Gunilla Wolde eller klassikern Raska på Alfons Åberg av Gunilla Bergström där pappa Åberg tröttnar på Alfons ”ska bara”. Hela morgonen håller pappa Åberg på och försöka skynda på sin son och när Alfons till slut blir snabb som en blixt och står klar att gå i hallen, då är det plötsligt en pappa som ”ska bara”.

//Sarah Markensten.

Kommentarer inaktiverade.