Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Stinas sommar" Rabén & Sjögren förlag.

Detalj ur omslaget till "Stinas sommar" Rabén & Sjögren förlag.

Finaste sommarboken!

Publicerat 20 juli 2012 | Av |

En liten flicka och en morfar på en ö ute i havsbandet. Flickan har nästan inga köpeleksaker och inga lekkamrater, men bor man alldeles vid havet har man aldrig tråkigt.

Boken om Stina av Lena Andersson är en underbar berättelse om en liten flicka och hennes morfar. Allra mest tycker jag om den ordlösa vänskapen mellan den gamle mannen och barnet. Morfar svarar inte så mycket mer än ”jaså” på Stinas prat, men hans glada ögon lyser av vänlighet och trygghet. Och alla  föremål i morfars stuga  är gamla och nödvändiga och har en bestämd funktion.

Varje dag har havet sköljt iland nya spännande grejer. Morfar tycker att huset redan är fullt av ilandflutna saker men Stina hittar alltid nya sätt att använda sådant hon hittar.

Morfars hus är litet och har förmodligen inga bekvämligheter förutom elektricitet.

Så sitter Stina och morfar utomhus och äter middag, abborre som de fångat själva, med persilja och färskpotatis. Diskar gör man också ute och morfar och Stina turas om.

Bor man vid havet måste man lyssna på väderleksrapporten och en kväll utlovas storm. Stina smyger ut för att ensam uppleva ovädret. Men hon går vilse! Som tur är hittar morfar henne där hon sitter bakom en sten och gråter. In igen och på med regnkläderna – och nu står morfar och Stina på en klippa och njuter av den härliga stormen. Man skall vara två i ett oväder!

Morfar har en vän som bor längst ute på udden, Stortruten kallad. Men egentligen heter han Axel och när Axel har namnsdag stegar morfar och Stina dit med picknickkorg. Stortruten är ledsen och nerbäddad, men när han får besök piggnar han till och börjar skrodera hejdlöst om sina äventyr ute till havs. Stina får en plåtbalja, inte vilken som helst i present. I den räddade Stortruten sig undan hajarna ända tills han flöt i land på Guds tumme, som han kallar sin udde.

Lena Andersson är en av Sveriges absolut finaste barnboksförfattare. Hon tecknar i milda, tydliga pasteller utan att bli mjäkig. Det är bra att det finns bilderböcker som tar upp problem och barns ibland svåra vardag. Men det är också skönt att det finns författare som skriver ljusa och glada berättelser, så som varje barns tillvaro borde få vara i livets början.

Boken om Stina har kommit ut i en ny upplaga 2012, med titeln Stinas sommar.

Se vad Lena Andersson skrivit mer.

Kommentarer inaktiverade.