Film

Fin film på alla hjärtans dag

Publicerat 14 februari 2013 | Av |

Dublin. En fattig irländsk gatumusikant och en tjeckisk rosförsäljerska träffas och ljuv musik uppstår. Han spelar gitarr och skriver låtar. Hon spelar piano och lägger fina stämmor.

Men kvinnan har ett barn och en mamma som hjälper henne med det. Och en man i Tjeckien som kanske ska komma.

Och mannen har en dröm om att flytta till London och försöka leva på sin musik och att ta upp kontakten med den före detta flickvännen där. Flickvännen som alla hans sånger handlar om.

Men först ska de spela in en demo ihop.

Man undrar om de har blivit kära i varandra och hur de i så fall ska kunna leva tillsammans.

Handlingen är alltså ganska enkel och det ”händer” inte så mycket. Scenerna består av mycket singer-songwritermusik och vardagliga samtal. Det är en lågbudgetfilm, enkelt filmad, med relativt få människor. Huvudpersonerna är inte övermänskligt vackra eller overkligt charmiga, utan mer som folk är mest.

Och just det är charmen. Hela filmen Once är så oerhört mänsklig. Det finns inga enkla lösningar eller snabba framgångar.  Men en massa ömhet och kärlek. Och bra musik.

Och som i många filmer där man inte får alla svar, så stannar den i minnet efteråt.

Glen Hansard (som var med i The Commitments) och Markéta Irglová som spelar huvudrollerna var länge ett par på riktigt och det borde kanske inte spela någon roll men gör att filmen känns ännu mer äkta.

Kommentarer inaktiverade.