Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Första fallet". Bonnier Carlsen förlag.

Filosofisk deckarserie för småbarn

Publicerat 10 oktober 2016 | Av |

Snälla mormor vi kan väl läsa ett kapitel till!Visst, jag läser gärna vidare i boken om kommissarie Gordon.

Kriminalkommissarie Gordon, tillika polischef och detektivchef, är en padda som bor i skogen. För ett tag sedan upptäckte jag att det hittills kommit ut två böcker om denne speciella padda, som inte gillar straff och fängelser. Men han älskar kakor och en och annan valk på magen beror på alltför flitigt kakätande. Kanske han inte alltid är supersnabb på att gripa eller jaga tjuvar, men han är bra på att rent teoretiskt utreda kriminalfall.

Barnbarnet och jag är lika förtjusta i böckerna om kommissarie Gordon och vi ser också med glädje fram emot den tredje boken som släpps nu i höst. Dessutom kommer det en film 2017!

I bok nummer ett, med det passande namnet Det första fallet, är Gordon till en början ensam i sin yrkesutövning, men innan boken är slut har en liten pigg assistent introducerats i polisarbetets konst. Därmed är de två, en padda och en mus, som kan lösa kriminalfall tillsammans.

Att klura ut vem som stulit nötter i skogen visar sig vara en ”svår nöt att knäcka”! Flera anmälningar från både ekorre, skogsmus, nötskrika och nötkråka leder till att en utredning måste göras. Spaningsarbetet blir något komplicerat och innan upplösningen är ett faktum bjuds läsaren på både humoristiska, allvarliga och filosofiska små äventyr.

I bok två, Det sista fallet?, har Gordon och polisassistent Paddy, som är musens namn, ännu ett klurigt fall att lösa. Det är dålig stämning i skogen. Snoken har blivit utsatt för kränkande kommentarer och kråkan känner sig retad. Det är svårt att få de drabbade att berätta om vem som är den skyldige. Kring ett svårt ämne bygger Ulf Nilsson upp en berättelse med både tårar och skratt.

I den tredje boken, Ett fall i alla fall, som alltså är på gång nu i höst, har Gordon gått i pension så nu ska Paddy själv sköta allt polisarbete.

Det ska bli så spännande att få läsa vidare i denna serie med deckartema – riktigt fina böcker för åldern 6-9 år. Jag ser också fram emot att få höra Stellan Skarsgårds tolkning av kommissarie Gordon. Det är hans röst som vi kommer att höra i den animerade filmen som alltså kommer nästa år.

Tills dess; njut av kommissarie Gordon i bokform, med Gitte Spees fina illustrationer. Låna böckerna på Stadsbiblioteket!

 

Kommentarer inaktiverade.