Film

Filmtips inför helgen

Publicerat 12 september 2014 | Av |

För er som ännu inte sett filmen: The Grand Budapest Hotel är en sådan där film som jag faktiskt önskar att jag ännu inte sett, nu när hösten närmar sig.

The Grand Budapest Hotel
Regi: Wes Anderson

Berättartekniskt är filmen en återberättelse om en återberättelse. En person läser en bok i nutid, av en författare som på 80-talet skriver om en händelse han upplevde under 60-talet, om en historia som utspelade sig på 30-talet. Snårigt?

I centrum finns The Grand Budapest Hotel, Gustave H, (Ralph Fiennes) en omtalad concierge på nämnda ställe, och hisspojken Moustafa Zero. Gustave H blir oskyldigt anklagad för mord på en rik adelsdam tar hjälp av Zero för att bevisa sin oskuld. Så tar äventyret sin början. Filmen är såklart stilistiskt fulländad eftersom den är signerad Wes Anderson. Att Anderson dessutom verkar ha tagit en massa namn på människor och platser från nämnda område, skrivit ner dom på lappar och klippt dom på mitten, lagt de sönderklippta bitarna i en korg, skakat om, dragit några lappar ur korgen och tejpat ihop på måfå gör det hela än mer förvirrande/underhållande/roande.

Filmen utspelar i hittepålandet Zubrowka. Personerna heter alla saker i stil med Hofsberg von Hofsberg, eller som de onskefulla bröderna Desgoffe-und-Taxis, spelade av Adrian Brody och Willem Dafoe. Som brukligt är i Wes Andersons filmer så är det en uppsjö av bra skådisar i små som stora roller.

Kommentarer inaktiverade.