Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Ivo & Vera på bio" av Kitty Crowther. Rabén & Sjögren förlag.

Filmtajm för barn

Publicerat 19 januari 2018 | Av |

Filmfestivalen i Göteborg i antågande! Har du upptäckt att även de som är lite mindre har sin egen festival som börjar idag? Vill du komma i rätt stämning för bio tillsammans med ditt barn kommer här tips på tre fina böcker, som du kan låna hos oss på Stadsbiblioteket.

Puck går på bio är en bilderbok, och den ingår i en serie böcker som handlar om Puck. Hen är med sin mamma i stan och för att undvika att bli ännu mer blöta och kalla av regnet som överraskar dem, bestämmer de sig för att gå på bio. För Puck är det första gången för ett biobesök och det är flera saker hen behöver lära sig. Till exempel: att inte bli rädd när det blir mörkt i salongen och att det inte går an att sätta sig varsomhelst; man måste leta upp det stolsnummer som står på biljetten. När de väl bänkat sig väntar en mysig biostund. Det tycker både mamma, Puck och Kanin, tygkaninen.  Det är Anna-Karin Garhamn som står för både text och bild i denna finstämda och småroliga lilla bok.

En lättläst biobok för nybörjarläsaren är Ett monster går på bio. Den handlar om Ebba, som bor i en helt vanlig familj. Hon vill gå på bio tillsammans med Boris Monstersson. Boris är ett monster och är son i en spökaktigt läskig familj. Boris familj har också en sällskapshund, Mysis, som med sitt yttre, kan skrämma slag på de flesta. Ebba och Boris har blivit kompisar och nu vill Ebba ta med sig Boris på bio. Och de vill också ta med sig Mysis ända in i biosalongen men gubben i biljettluckan blir livrädd när Mysis sticker in nosen genom luckan. Han får inte komma in utan tvingas vänta utomhus. Men han kommer att bjuda på en överraskning innan filmen är slut.Det är Mats Wänblad som står för texten i serien Familjen Monstersson, och Pelle Forshed är illustratör.

Ivo & Vera på bio är skriven och tecknad av Kitty Crowther, som fick ALMA-priset 2010. Ivo & Vera är två djur av obestämd art. Ivo är pappan och Vera hans dotter. Ivo bestämmer att de ska gå på bio och Vera blir förtjust. Hon springer iväg för att samla ihop sina tygdjur, sammanlagt sex stycken. Å nej, säger pappa. Men Vera säger att de absolut måste följa med för de har aldrig varit på bio. Om de lovar att vara snälla får de väl följa med, säger pappa då. Men ska de verkligen ha egna sittplatser? Ja, säger Vera! Humor och fantastiska illustrationer genomsyrar berättelsen. Detta är en bok främst för de lite mindre barnen, och texten är därför sparsam. Det finns också fler böcker om Ivo & Vera att låna på biblioteket.

Kommentarer inaktiverade.