Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Kriget är slut" av Morgan Alling. Albert Bonniers förlag.

Feriearbetarna tipsar

Publicerat 14 juli 2019 | Av |

Nu på sommaren har vi feriearbetare hos oss som hjälper till att hitta reserverade böcker, hålla fint i hyllor, ordna med anslagstavlorna och mycket mer! Och nu har de skrivit boktips också! Här tipsar Ebba.

Kriget är slut


Tack vare sin humor och längtan efter revansch står Morgan Alling där han står idag. Den folkkära skådespelaren, regissören och manusförfattaren som man alltid sett som den lättsamma skådespelaren med ett lätt bagage. Tänk hur fel vi kan tänka om våra kändisar och hur bra vissa människor är på att dölja sina brister.

2010 valde Morgan Alling att skriva om sin svåra uppväxt i boken Kriget är slut. Han berättade om stökiga fyllefester med alkoholister, polisingripanden och misshandel som hade skett om kvällarna tills han fyllde 4 år. Under de första åren bodde Morgan med sin mamma och lillebror Stefan. De flyttade från lägenhet till lägenhet tills Morgan och Stefan blev splittrade från sin mamma för att flytta till ett barnhem. Det tog inte lång tid innan Morgan och Stefan fick flytta till sin första fosterfamilj. Han blev ofta blåslagen av fosterpappan på grund av sin uppkäftighet och osäkra jargong. Han blev sedan flyttad tillbaka till det fasansfulla barnhemmet han bara ville glömma. Som tur var så blev hans vistelse där kort. Han fick komma till en ny fosterfamilj. Paret Alling. Med skräckblandad förtjusning packar han ihop sina saker och följer med dem hem. Stefan var kvar hos den gamla familjen och paret Alling lovade Morgan att han fick ringa Stefan när han ville. Han kände sig verkligen som en i familjen vilket han inte hade gjort på flera år.

Kriget är slut är en bok som ger en ny verklighetsuppfattning. Du kan lyssna på andras känslor men du kan aldrig helt och hållet förstå och ta in en annan persons känslor men med Morgans bok får du en känsla som går in hela vägen i hjärtat. Den folkkära skådespelaren, manusförfattaren och regissören ses inte nu som en kändis i mängden utan den jordnära mannen med ett mardrömsbagage.

Ebba, feriearbetare

Kommentarer inaktiverade.