Barnböcker, Boktips

Fat dance

Publicerat 15 februari 2022 | Av |

Maddi är 12 år och älskar att dansa men får ständigt stå upp mot fördomarna och glåporden från de andra i skolan, som inte fattar att hon kan dansa trots att hon är tjock.

Fat dance av Malin Eriksson Sjögärde 

Hennes största förebild och supporter är kusinen Emy, som även hon växt upp i Åmål och mobbats för sin vikt. Nu har Emy bildat en egen dansgrupp som heter Fat dance som kämpar mot smalhetsen i samhället. Hon har fått sin revansch i och med deras genombrott, som har gjort att de börjar bli igenkända överallt och kan nå ut med sitt budskap om kroppsaktivism till fler.  

När Emy bjuder in Maddi att komma och dansa med dem så går hennes största dröm i uppfyllelse. Med sig tar hon Elli som är hennes vän men som Elli hoppas ska bli mer än så. Elli är ickebinär och vet hur det är att behöva kämpa mot normer varje dag. När det visar sig att Fat dance inte tänker låta Elli dansa med dem eftersom hen inte är tjock, så ställs Maddi inför ett svårt val. Hur ska hon kunna göra det hon önskar mest av allt och samtidigt stå upp för den viktigaste personen i hennes liv? 

Det gör ont att läsa om hur Maddis omgivning inte kan förstå att hon trivs med sig själv och sin kropp. Men samtidigt tänds hoppet om en annan, bättre framtid, när vi får ta del av Maddi och Ellis kamp för förändring. En viktig berättelse om kroppspositivism, att hitta sig själv och den första förälskelsen.  

Kommentarer inaktiverade.