Boktips, Facklitteratur

Omslag till Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson. Volante förlag.

Fascinerande läsning om planetens insekter

Publicerat 1 juni 2020 | Av |

Jag har aldrig någonsin intresserat mig speciellt mycket för insekter, kan ingenting om de små varelserna, har inte heller någon speciell insektsfobi.

Men nu har jag alltså läst min första bok om insekter: Insekternas planet: om småkrypen vi inte kan leva utan, som är skriven av Anne Sverdrup-Thygeson, professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet. För det första är det fantastiskt att få ta del av en människas hängivenhet, kunnighet och entusiasm för sin profession och som dessutom vill dela med sig av sin kunskap på ett lättfattligt och underhållande sätt (något som fler forskare borde göra!).

Antalet insekter på vår planet är svindlande; mellan en och 10 triljoner, de finns överallt på jorden och i havet. På Antarktis finns dock bara en art, en vinglös fjädermygga som dör om temperaturen stiger över plus 10 grader. Och de har funnits på denna planet långt före oss, långt före dinosaurierna. Orsaken till att de är så livsdugliga och framgångsrika är att de har vingar och kan flyga! Och de var ensamma om denna förmåga i ca 150 miljoner år, alltså innan fåglarna, fladdermössen eller flygödlorna. Dessutom är de “små, smidiga och sexiga” som författaren skämtsamt uttrycker sig i kapitlet som har rubriken Sex för sexbenta. Bland annat får vi här lära oss om insekternas otroliga förmåga att fortplanta sig på det mest förunderliga och fascinerande sätt.

Vidare får vi ta del av insekternas oerhört viktiga bidrag till människan; till vår livsmedelsförsörjning, städning av naturen, de ger oss honung och antibiotika, de inspirerar formgivare och ingenjörer med smarta lösningar på strukturer och funktioner som evolutionen haft miljarder år på sig att komma på. Författaren ger även läsaren kunskap om hur vi kan bidra till att antalet insekter inte minskas, eftersom vi är så beroende av de små liven. “Insekter är naturens små kugghjul som får världen att ticka och gå”. Läs och begrunda!

För vidare läsning: Galen i insekter: en berättelse om småkrypens magiska värld samt Galen i humlor av Dave Goulson.

Kommentarer inaktiverade.