April april, Blogg

Färgkodat klassifikationssystem

Publicerat 1 april 2024 | Av |

Stadsbiblioteket i Göteborg börjar sortera böckerna efter färg på omslag – nytt klassifikationssystem!

Jag kommer inte ihåg vad boken heter, eller författaren, och inte riktigt vad den handlar om… men jag vet hur omslaget ser ut!

Kan du känna igen dig i detta? Goda nyheter – snart sorterar vi in böckerna efter omslagen!

Vi lever i en föränderlig värld och självklart anpassar sig biblioteken efter göteborgarnas önskemål och behov. Inte minst gäller detta hur vi organiserar vårt mediabestånd. För ett par år sedan bytte vi klassifikationssystem från SAB till det sifferbaserade Deweysystemet. Anledningen var att SAB är föråldrat och inte längre uppdateras, medan Dewey är ett levande, internationellt system.

Hur som helst, tiderna förändras och vi har valt att ändra system igen!

Det nya systemet är enkelt – böckerna står sorterade efter bokomslagens färg. Är boken röd – då står den på den röda avdelningen. Är boken blå – ja då står den på den blåa avdelningen.

Inom färgavdelningarna kommer böckerna vara sorterade inom gradienter, till exempel från ”väldigt blå” till ”nästan lite grådaskig”.

Fördelar med det nya systemet:

– Du behöver inte längre fundera på om en bok är samhällsvetenskaplig, medicinsk, litteraturvetenskaplig eller en pekbok. Du behöver bara veta hur den ser ut!

– Alla vet att böcker framförallt är accessoarer – hitta lätt den snyggaste boken som matchar din outfit.

– Biblioteket kommer se så snyggt ut!

 

FAQ:

Hur ska färgblinda hitta en bok? Vi jobbar på en lösning, du kan fråga personalen så länge. Bibliotekarier älskar att leta böcker.

Flerfärgade böcker då? Vi får väl gå på den dominerande färgen.

Men alltså om det är typ en regnbågsfärgad bok? Sluta leta problem, det här blir jättebra.

Kommentarer inaktiverade.