Barnböcker, Boktips
Omslag till Familjen av Cecilia Lidbeck

Omslag till Familjen av Cecilia Lidbeck. Lilla Piratförlaget.

Familjen

Publicerat 23 juni 2020 | Av |

Kollapsen närmar sig. Den kommer att betyda slutet för alla människor. För alla utom Familjen. De lever på en inhägnad gård och om de bara följer alla regler så kommer de att skyddas från resten av den förgiftade världen. Det har deras ledare Far lovat.

Sextusen steg, tre kilometer långt. Ella har själv räknat ut längden på stängslet som går runt Gården. Hon brukar ta en daglig runda längs med inhägnaden när hon behöver en paus från sysslorna som fyller hennes dagar.

Tolvåriga Ella är ett av flera barn som växt upp på Gården. De har aldrig träffat några andra än de övriga medlemmarna i Familjen, som är en grupp på för tillfället tolv personer. Vilka deras föräldrar är vet de inte heller. Men det spelar ingen roll. Det är Far som är deras ledare, den som grundade Gården för ett antal år sedan. Under sina lektioner lär han dem allt de behöver veta. Som att världen på andra sidan är förgiftad, och att de behöver beskyddas från den.

Så länge de alla följer reglerna och bara äter egenodlad mat som välsignats genom att solen har skinit på den, kommer de att vara trygga den dag Kollapsen kommer. Men så plötsligt en dag får Ella syn på en jämnårig pojke utanför stängslet. Det han berättar om världen han lever i får henne att sakta börja ifrågasätta allt hon lärt sig.

Familjen av Cecilia Lidbeck är något så ovanligt som en kapitelbok om hur det är att växa upp i en sekt, berättad ur barnets perspektiv. Boken passar dig som är från ungefär 9 år och uppåt. Den väcker tankar om aktuella ämnen som isolering, miljöförstöring och teknikutveckling. Spänningen stiger för varje sida i denna tänkvärda bladvändare. När boken är utläst kvarstår många frågor.

Vill du diskutera din läsning av Familjen med andra? Under 16 juni-18 augusti har Stadsbiblioteket en digital bokcirkel, där vi pratar om boken tillsammans. Vi delar ut Familjen som gratis gåvobok till de första deltagarna som kommer till barnavdelningen på Göteborgs stadsbibliotek och frågar efter boken. Du hittar bokcirkeln här.

Kommentarer inaktiverade.