Barnböcker, Boktips
Omslag till Monstermaskerad av Mats Wänblad, Pelle Forshed.

Omslag till "Monstermaskerad" av Mats Wänblad, Pelle Forshed. Rabén & Sjögren

Familjen Monstersson

Publicerat 12 juni 2020 | Av |

Idag är det skolavslutning på många av Göteborgs grundskolor! Har du ett barn i din närhet som precis kommit igång att läsa? Då kanske böckerna om familjen Monstersson kan vara något som kan hålla igång ”läskonditionen” i sommar!

Lite fördomsfullt har jag trott att Lättlästa böcker är väldigt torftiga. ”Mor är rar” och ”far ror bror” ungefär.

Men så behöver det inte alls vara! Vi har mängder av spännande lättlästa böcker på vår barnavdelning. Med små medel och få ord blir det riktiga bladvändare.

Det finns böcker med bara versaler för den som tycker det är lättare också. 

Böckerna om familjen Monstersson av Mats Wänblad och Pelle Forshed handlar om Ebba som är en vanlig flicka, och hennes nya kompis Boris. Boris ser ut som ett snällt barnmonster, och han har en slags hund (eller… vad är han?) som heter Mysis. Tillsammans med sina föräldrar bor han i ett stort skräckhus och de påminner om Familjen Addams på ett charmigt sätt. De gör allt tvärtom. De är rädda för en gullig kattunge, de tycker kärlekstunneln är läskigare än spöktåget, de går till stranden på natten i stället för på dagen, sover i kistor, klär ut sig till vanliga människor på maskerad och så vidare.

Texten är en blandning av berättande meningar i gemener och pratbubblor i versaler. Mycket av det roliga får man också ”läsa” i bilderna, vilket blir en del av nöjet. Påminner inte Mysis om det där förhistoriska djuret som Ebbas pappa har gjort en modell av ? Varför blev gamen Polly så mätt? Vad har Boris mamma för tokig handväska? Det är roligt att prata kring bilderna innan man bläddrar vidare.

Ett förslag är att den vuxne läsaren läser de lite längre meningarna och att barnet tar pratbubblorna. Så övar man läsning och får en väldigt mysig stund ihop samtidigt!

Kommentarer inaktiverade.