Barnböcker, Boktips
Omslag på "familjen" av Cecilia Lidbeck. Lilla Piratförlaget.

Omslag på "familjen" av Cecilia Lidbeck. Lilla Piratförlaget.

Familjen

Publicerat 3 februari 2023 | Av |

Jag undrar om inte Cecilia Lidbeck är vår tids Maria Gripe, Astrid Lindgren… Ja, ni fattar.

Åtminstone är hon det i mina ögon, sedan jag läste ut Familjen. Boken handlar om Ella, som bor på Gården: ett inhägnat område ute i skogen med mycket begränsad kontakt med omvärlden. Där innanför spelar inte blodsband någon roll. Alla tar hand om alla och kämpar för familjens gemensamma överlevnad.

Den ende som står över de andra är Far. Han ser till att maten de äter är välsignad av solen, och att inga av omvärldens gifter och synder når innanför stängslet. Han förbereder dem för den stundande Kollapsen. Den som bara de som lever utan synd kommer att överleva. Ella tror helhjärtat på deras sätt att leva. Men så en dag möter hon en pojke på andra sidan stängslet. Han hävdar att världen utanför inte riktigt är som hon tror…

Cecilia Lidbeck har förmågan att skriva både poetiskt, innerligt och rysligt spännande, för vuxna likväl som barn. Hon tar sig an svåra ämnen och gör dem begripliga, utan att skygga från verklighetens hemskheter. Ingenting är någonsin svartvitt, och i Familjen gör läsaren samma resa som huvudkaraktären. För trots att man anar var det kommer leda kan man inte låta bli att hålla med om vissa av Fars idéer, och tycka att livet på gården verkar ganska härligt – till en början.

Den som gillar Familjen ska också läsa Lidbecks De försvunna, som är likvärdigt komplex och spännande.

Kommentarer inaktiverade.