Facklitteratur, Göteborg
Omslag till Det vilda Göteborg av Karing Fingal och Fredrik Schenholm.

Omslag till Det vilda Göteborg av Karing Fingal och Fredrik Schenholm. Tukan Förlag

Få tips på roliga äventyr med familjen!

Publicerat 21 mars 2020 | Av |

I dessa osäkra tider kan det kännas klaustrofobiskt att sitta inne mycket på fritiden. Och barn behöver röra på sig. Men det är inte farligt att vara ute i naturen. Om du vill få tips om massor av roliga utflykter i Göteborgsområdet så har vi den perfekta boken för dig! Nu när vi går mot våren finns det mycket så att upptäcka.

Det vilda Göteborg : familjens guide till de bästa äventyren av Karin Fingal och Fredrik Schenholm är en stor fin bok att bläddra i hemma och bli inspirerad av. Här finns mängder med utflyktsmål som presenteras med fina bilder och lockande texter. Det går utmärkt att uppleva regnskogsfeeling och Sagan om ringen magi, bara någon mil bort. Eller leta upp den vackraste solnedgången, roligaste klätterklipporna, mäktigaste vattenfallet och mest spännande grottan.

Allt är pedagogiskt presenterat för att passa den som har barn med sig. Här finns tydligt angett hur man kör eller åker kollektivt till platsen, hur långt man behöver gå och hur lång tid det tar, hur gamla barn utflykten lämpar sig för, om det är lätt att ta sig fram med barnvagn, och så vidare. Vissa favoriter känner jag igen, som den lummiga Lärjeleden, Vitsippsdalen i botaniska trädgården och stigarna på Amundön. Men här finns väldigt mycket mer att upptäcka.

Mot slutet av boken kommer också mer allmänna tips till oss som vill vara lite mer friluftiga, om hur man väljer en bra barnvagn, hur man gör upp egen eld, ätbara växter, allemansrätt, bra grejer att ha med sig, lämplig matsäcksmat och mycket annat.

Och inuti pärmarna både fram och bak finns en översiktskarta där man kan se alla områden som beskrivs i boken utmärkta. Det underlättar om man till exempel vill undvika kollektivtrafik och vill hitta utflykter som ligger nära hemmet.

Känslan av att upptäcka naturen ihop med ett barn är oslagbar! Skogsbad och samhörighet och motion på samma gång. Glöm inte ta med lite goda mackor, frukt och kex för en totalupplevelse.

Och när man kommer hem, rosig och andfådd och lycklig, kan man sjunka ner framför en tecknad film (kanske från vår filmtjänst Cineasterna?) med gott samvete och stillad oro.

Boken är främst skriven för familjer med barn i förskoleålder och lite äldre, men alla tipsen är såklart lika härliga för stora barn och deras vuxna, eller bara vuxna.

Låna bums för roligare helger och planering för hemester!

 

Missa inte vår avdelning för Göteborgiana på andra våningen! Här finns 8000 böcker för dig som älskar Göteborg. Arkitektur, historia, stadsplanering, guider och mycket mer. 

 

Kommentarer inaktiverade.