Kalendarium

Johanna Frid. Foto: Jennifer Sameland. Eva Ström. Foto: Stefan Tell. Henning Sernhede. Foto: Klara Persson.

Trappa ner: Eva Ström, Johanna Frid och Henning Sernhede

Publicerat 17 juli 2018 | Av |

Författaren, kritikern och poeten Eva Ström är aktuell med Rakkniven, en roman som tar vid när ridån går ner i August Strindbergs drama Fröken Julie.

2018-11-09
18.00
Stadsbiblioteket Göteborg
 

Författaren, kritikern och poeten Eva Ström är aktuell med Rakkniven, en roman som tar vid när ridån går ner i August Strindbergs drama Fröken Julie. Året är 1889, en ung överklasskvinna läggs in på sjukhus efter ett förmodat självmordsförsök. I garderoben intill huvudgärden hänger hennes kappa. I kappans fåll ligger vapnet, rakkniven, som faderns betjänt har räckt henne. Efter konvalescensen ger hon sig av från Sverige, ut i Europa.

Johanna Frid som debuterar som romanförfattare med Nora eller Brinn Oslo brinn. Nora eller Brinn Oslo brinn är en autofiktiv skildring av Instagram-driven svartsjuka, sjukdomen endometrios, Oslo som drömmarnas stad och frågan om huruvida något – eller någon – kanske måste brinna.

Titelspåret på Henning Sernhedes debutalbum Galileo är en salig blandning av astronomi, elgitarrer som lyfter på hatten åt Mark Knopfler och änglakörer. Det är en berättelse och en sång om att alla förhoppningsvis hör hemma någonstans. Albumet kom till under en period av sömnlöshet med utsikt över Göta älv och en nylonsträngad gitarr, hittad i soprummet. Det försiktiga anslaget kommer från viljan att inte väcka grannarna men också från Hennings musikaliska influenser; DN och GP har jämfört musiken med bland annat Dire Straits, Dungen och Olle Ljungström. De senaste åren har Henning turnerat och hörts tillsammans med bland andra Maja Gödicke, Sofia Karlsson, Daniel Gilbert och Lill-Babs.