Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Sovjetistan" av Erika Fatland. Leopard förlag.

Erika Fatland – Sovjetistan

Publicerat 26 april 2018 | Av |

Centralasien är ett hörn av världen som sällan syns i media och vi är nog många som inte känner till så mycket om dess länder.

I Sovjetistan: en resa genom Turkmenistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Kirgizistan och Uzbekistan följer vi med den norska journalisten Erika Fatland dit. En resa hon gör på turistvisum för att få tillstånd att åka som journalist var det inte tal om.

Hon ville se vilka spår sovjettiden satt i naturen, kulturen och framförallt i enskilda människor där. Vad har överlevt av kulturen från tiden innan Sovjet och vad har hänt sedan dess fall? Vi får följa henne från moderna metropoler med skinande marmorfasader till gamla karavanstäder och små nomadsamhällen och från heta öknar och vida slätter till det så kallade ”världens tak” i Pamirbergen.

Länderna hon besöker var alla en del av Sovjet, därav bokens titel. De blev alla självständiga när unionen föll samman och har sedan dess på olika sätt mött problemen med att bli självständiga nationer. En plats Erika Fatland besöker är Aralsjön där sovjetunionens försök att bli självförsörjande på bomull gjorde att de ledde om sjöns vattentillförsel. Det har gjort att sjön som en gång var världens fjärde största nu minskat med 90 % i vad som kallas en av planetens största ekologiska katastrofer. I hamnen i staden Aralsk står de gamla fiskebåtarna på rad i den torrlagda hamnen. Det som en gång var sjö är nu öken och till sjöns strand är det flera mil. Men hopp finns, en räddningsaktion har startats och sakta har sjön börjat växa igen.

Resan drivs framåt av de personer hon möter längs vägen som delar med sig av sina liv. Många av berättelserna är väldigt gripande. Framförallt de kvinnor hon möter har ofta tragiska levnadsöden. Ibland kände jag som läsare att jag skulle vilja veta ännu mer om personerna. Men det är ju också en av tjusningarna med reseskildringar att scenerierna och personerna hela tiden byts ut och det inte går att veta vad som väntar härnäst. Författaren är också mycket bra på att sätta det hon möter i ett historiskt sammanhang och dessutom underhållande med olika anekdoter. Mest intressant tyckte jag var när hon tog sig långt bort från städerna till de små bergsbyar där många gamla traditioner ännu lever kvar.

Erika Fatland har gjort en otrolig resa och Sovjetistan är en intressant bok fylld av fascinerande levnadsöden och platser. Hennes nästa bok som ännu inte finns på svenska handlar om en resa hon gjort runt hela Rysslands gräns. Jag kommer absolut läsa den med!

/Fredrik Larsson, vikarie på avdelningen Digitala Biblioteket

Kommentarer inaktiverade.