Epidemisk konst
Det är smittsamma tider vi lever i nu. Det gäller att vara på sin vakt men att smittas av konst är garanterat hälsosamt vågar jag påstå!
1886 invigdes Epidemisjukhuset, bestående av sammanlagt 14 hus, belägna i ett område i stadsdelen Annedal, nära Slottsskogen i Göteborg. Epidemisjukhuset var redan från början överbelagt och långt in på 1900-talet var det fortfarande hårt tryck på vårdplatser. Men förhållandena kom med tiden att ändras, och 1970 skrevs den allra sista patienten ut. Då stod också Östra sjukhusets infektionsavdelning klar. I Konstepidemin: boken får vi ta del av historiken kring det före detta sjukhusområdet. Men framförallt ges en fin inblick i de många ateljéer som i dag befolkas av kulturarbetare inom en rad områden. Här huserar skulptörer, fotografer, bildkonstnärer, smyckeskonstnärer, författare och musiker.
Vi får i boken också följa det arbete som föregick att omvandla det gamla sjukhusområdet till just ett konstens område. I början av 1980-talet bildades en arbetsgrupp och en utredning om Konstepidemin gjordes. Där framhölls att samhället behöver konsten. Att det också behövde skapas nya förutsättningar för konstnärligt arbete poängterades liksom ”vikten av att öppna ateljédörrar utåt mot en kulturhungrig allmänhet”.
Två av de konstnärer som var drivande i att skapa ”Göteborgs Louisiana” var Robert Jonsvik och Jens Mattiasson. 1986 kunde de första konstnärerna flytta in.
I de många olika ateljéerna, som tidigare var vårdpaviljonger, bjuds det numera regelbundet in till utställningar. Det finns också större gemensamma lokaler inom området som används för utställningar.
Den årliga Konstepidemins dag är ett säkert vårtecken. Då är det öppet hus och många aktiviteter äger då rum även utomhus i det fina områden som omger de olika byggnaderna.
Den publika verksamheten på Konstepidemin omfattar förutom utställningar, scenframträdanden, föreläsningar och barnaktiviteter. I dessa tider lär de flesta av dessa publika aktiviteter vara pausade, men förhoppningsvis kommer det snart en tid efter Corona!
Mottot för Konstepidemin i Göteborg är alltsedan starten att konsten ska smitta samhället. Något som säkert inte ens Folkhälsomyndigheten kan ha något att invända emot?
Missa inte vår avdelning för Göteborgiana på andra våningen! Här finns 8000 böcker för dig som älskar Göteborg. Arkitektur, historia, stadsplanering, guider och mycket mer. I denna tid av verklig epidemi går det bra att beställa böcker från hyllan, sök på Göteborg i Gotlib (eller klicka på länken!).