Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Björnen och pianot". Känguru förlag.

En musikalisk björn väljer sin livsväg

Publicerat 20 juni 2016 | Av |

Vad hjälper det en björn om den vinner hela världen men förlorar sin själ?Jag har läst en helt underbar ny bilderbok och mina tankar flyger i väg och studsar lite i det välkända bibelcitatet från Markusevangeliet, 8:36.

Nåväl, i Bibeln handlar ju inte citatet om en björn utan om oss människor, men mitt i prick är det i alla fall, tycker jag.

Bilderboken Björnen och pianot är verkligen en fantastiskt fin berättelse och en stark bilderboksdebut av illustratören David Litchfield, som också skrivit texten. Inspirerad av sin kärlek till musik och skogen, samt duon White Stripes låt Little room, har Litchfield skapat en bok som du vill stanna kvar i länge.

En björnunge som bor mitt i den stora skogen hittar en dag ett övergivet piano. Han testar att spela på pianot och resultatet blir till en början ett förskräckligt ljud. Men något gör att björnungen varje dag, vecka efter vecka, månad efter månad och därefter år, återkommer till pianot. Han utforskar pianots möjligheter, och i takt med att björnungen växer kommer det också med tiden underbar musik från pianot. Björnen är i lyckorus när han spelar. Han börjar också drömma sig bort från skogen eftersom musiken han skapar frigör så mycket av hans innersta drömmar.

Andra björnar kommer till gläntan i skogan för att lyssna när den musikaliske björnen spelar på sitt instrument. Till slut blir han också lockad till Broadway. Först är han tveksam till att lämna skogen och alla sina vänner där, men samtidigt längtar han efter att upptäcka världen utanför skogen. Så han tar steget och lämnar skogen och blir en uppmärksammad stjärna i den stora staden. Han ger konserter och spelar för utsålda hus. Publiken är hänförd när björnen spelar med sin stora passion. I takt med sin berömmelse vinner björnen priser och blir intervjuad i olika sammanhang.

Till synes är det nya livet en drömtillvaro, men innerst inne känner sig björnen inte lycklig. Saknaden efter de gamla björn-vännerna är svår att hantera och han saknar också sitt hem i skogen. Hans själ är i stor kris. Vad ska han nu göra? Finns hans gamla vänner kvar ifall han bestämmer sig för att återvända till skogen?

Björnen och pianot är en fin bok att rekommendera för stora och små. Berättelsen säger så mycket om vad som egentligen är det viktiga här i livet. Du kan låna bilderboken alldeles gratis på Stadsbiblioteket!

(Bibelcitatet som jag refererar till lyder: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?”)

Kommentarer inaktiverade.