Barnböcker

En liten, men viktig, bok om syskonkänslor

Publicerat 3 april 2017 | Av |

Två bröder bor i ett charmigt hem med kärleksfulla föräldrar.Men är inte föräldrarna lite orättvisa mot sina pojkar?!

Det handlar om två syskon, Lillskrot och Storskrot. På omslaget till bilderboken Orättvist! syns de två tillsammans. De ser klart missnöjda ut. Kanske rentutav arga. Munnarna är nedåtvända och ögonen riktigt utstrålar missnöje.

Visst är det orättvist att Lillskrot får åka vagn medan Storskrot får gå hela vägen hem. Han får minsann kämpa sig fram i sina tunga kängor medan Lillskrot sitter där i sin vagn. Dessutom kiknar han av skratt när pappa gullar med honom.

Lillskrot kan bara slänga kläder på golvet utan att någon säger till. Men Storskrot måste hänga upp sina kläder på kroken och plocka upp allt som ligger slängt på golvet.

Medan Lillskrot får kladda och gegga med sin mat, måster Storskrot sitta ordentligt på sin stol och äta med gaffel och kniv. Det är bra orättvist, eller hur?

Men, å andra sidan:

Storskrot får gärna mysa i soffan, men det får inte Lillskrot. Han måste bums i säng med napp och snuttefilt. Trots att han stortjuter. Och det är bara Storskrot som får klippa med saxen. För Lillskrot är saxen farlig och vass. Inte heller får han cykla till förskolan. Han måste sitta still i sin vagn och inte klättra. Men glad i hågen får Storskrot cykla på sin röda cykel. När han ser Lillskrots frustration händer något med honom.En storebror kan faktiskt trösta sin lillebror. En utsträckt hand och en tröstande kram. Borta är tankarna på vad som är orättvist eller ej – och för vem?

Det blir ett hjärtevärmande slut på en fin bok som passar bra för barn från cirka två år.

Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund är författare respektive illustratör till Orättvist!. De har tillsammans skapat fler barnböcker, som alla finns att låna på Stadsbiblioteket.

Orättvist! ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.