Facklitteratur, Film

En kvinna i Berlin vid andra världskrigets slutskede

Publicerat 27 maj 2014 | Av |

Förbered dig på att få göra en tidsresa. En kvinna i Berlin är en krönika påbörjad den dag då Berlin för första gången såg andra världskriget i vitögat.

Berättelsen sträcker sig två månader framåt i tiden. En ordinär, tysk kvinna i 30-årsåldern registrerar sakligt de händelser hon ser runt omkring sig. Romanen är skriven ur ett kollektivt perspektiv. Vi befinner oss bokstavligen mitt uppe i brinnande krig och hukar vettskrämda i unkna källare, köar – trots bombrisken – för en bit ruttet kött eller bröd med våra ransoneringskuponger i högsta hugg medan vi inväntar segrarnas gruvliga hämnd. Det ryktas att Röda armén står och stampar vid stadsgränsen. Våldtäkter är vardagsmat och var och en utvecklar vi vår egen överlevnadsstrategi.

En kvinna i Berlin: en sann berättelse: dagboksanteckningar från den 20 april till den 22 juni 1945 har kommit ut på en mängd olika språk och gavs ut på svenska 1955. Den har också blivit filmatiserad. I Tyskland dröjde det 58 år innan man vågade sig på att ge ut boken. Den är unik som tidsdokument och en av mina allra starkaste läsupplevelser. Reservera (du som har talbokskort) Anna Godenius kompetenta inläsning eller låna den tryckta boken.

Samtidigt som vår anonyma kvinna rör sig bland ruiner gömmer sig en annan kvinna i Hitlers bunker. Denna kvinna har gått till eftervärlden som historiens kanske mest ondskefulla. Den 1 maj 1945 iscensatte hon – det tredje rikets första dam, Magda Goebbels –  morden på sex av sina sju barn och begick därefter tillsammans med sin man – Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels – självmord.

I sin välskrivna och intressanta bok Magda Goebbels: en biografi besvarar Maria Wöllner-Hanssen frågan varför en vacker, intelligent och välsituerad kvinna blir nazist och brottsling. Forskare har under senare år nyanserat bilden av den kvinnliga nazisten och slagit fast att de flesta var långt ifrån ovetande eller opolitiska, utan i högsta grad aktiva och medvetna. Ladda ned talboken (om du har talbokskort) eller reservera den tryckta boken.

Kommentarer inaktiverade.