Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Den fantastiska rufsitufsen". Rabén Sjögren förlag.

En knallrosa bilderbok

Publicerat 23 oktober 2015 | Av |

Vad är en rufstitufs egentligen?Utan att veta det från början startar Edith, 5 år, en spännande rufsitufs-jakt.

Ediths jakt efter att hitta den optimala födelsedagspresenten till sin mamma går stan runt. Hon vill ju kunna överträffa sin syster med att hitta en riktigt bra present – en rufsitufs. Men var ska hon leta? Hos bagaren, i blomsteraffären, på loppis eller på slakteriet? Nej, pyttsan heller. Inte på något ställe finns någon rufsitufs. Men vart hon än går och letar får hon goda råd, eller någon gåva, förutom hos slaktaren som viftar med en blodig kniv framför henne. Hon håller nästan på att förlora hoppet att någonsin hitta någon rufsitufs när hon till slut hör små gläfsanden. Och då ser hon också; ett tufsigt, lufsigt, rufsigt, kalufsigt och oerhört sällsynt djur. Rufsitufsen! Det gäller nu bara att fånga in den, men hur lätt är det?

Beatrice Alemagnas bilderbok Den fantastiska rufsitufsen är en färgstark berättelse, både text- och bildmässigt. I centrum står Edith, som i början av boken ger uttryck för en låg självkänsla. Med eftertryck säger hon att hon kan absolut ingenting. Men så tillägger hon: ”Det var i alla fall vad jag trodde.” Därefter rullar berättelsen igång, och man kan inte annat än att beröras av Beatrice Alemagnas sätt att skapa sin charmiga historia.

Edith är en underbar liten flicka med en morotsgul kalufs, iklädd randiga strumpbyxor, röd veckad kjol och en knallrosa dunjacka. Samma knallrosa färg möter också läsaren på det allra första uppslaget i bilderboken. En färgchock minst sagt! Man blir liksom bländad redan innan själva berättelsen börjar.

Beatrice Alemagna, som är från Italien, visste redan som åttaåring att hon ville bli författare och illustratör. Som fjortonåring försökte hon få en bok publicerad men hon fick vackert vänta några år innan hennes dröm realiserades. Hitills har hon gett ut ett trettiotal böcker.

Förutom Den fantastiska rufsitufsen finns också fler bilderböcker av Alemagna att låna på Stadsbiblioteket.

Kommentarer inaktiverade.