Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Fabians fest". Rabén & Sjögren förlag.

En fantastisk fest

Publicerat 9 maj 2016 | Av |

Här kommer en bilderbok som sprakar av färg och fantasi! Tänk dig en fest med allt du någonsin kunnat drömma om.

Utanför är det gatufest och Fabian vill gå ut nu! Mamma ska bara hitta hans festballong och hans festhatt. Under tiden fantiserar Fabian högt om taxielefanter, kanaler av saft, tårtor lika stora som torg och klubbor som växer på träd. Var nu tyst en stund, säger mamma, och så hittar de allt och kan gå ut.

Men festen är precis lika härlig som Fabian föreställt sig den! Den börjar ”som vanligt” med ett myller av folk i olika dräkter, men snart rider Fabian och hans mamma på en elefant, och dansar i trädhusen och åker båt på den röda saftkanalen.

Fabians fest av Marit Törnqvist är en bok helt fylld av glädje. Alla önskningar går i uppfyllelse och det finns egentligen inte så mycket handling. Men vad gör det när det är så härligt att läsa och titta på bilderna? Det här är ett avbrott från vardagskläder, snöslask och förskolemiljöer. Fabian ser ut som en liten Pierrot, och hans mamma som en vacker ballerina. Alla är glada, kvällen är ljummen, man nästan hör svängig musik strömma ut från sidorna.

Många sidor går dessutom att vika ut så att illustrationerna sträcker sig 80 färgstarka centimeter på bredden. Det blir mycket att upptäcka för ivriga små händer.

Marit Törnqvist är svensk-nederländsk och boken kom först ut i Nederländerna. Det kan man nästan förstå när man läser den. Törnqvist har arbetat mycket med Astrid Lindgrens produktion tidigare och har bland annat designat Junibacken i Stockholm, men i Fabians fest är miljön betydligt mer exotisk. Trängseln, klimatet, cyklarna och blandningen av vuxna och barn långt in på kvällen, känns som något jag känner igen från den tid jag själv bodde i Amsterdam!

Fabians fest ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.