Barnböcker

Barndeckarkonferens

Publicerat 4 juni 2010 | Av |

En rapport från Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby 27-28 maj 2010 med temat ”Blod! Inget tvivel om den saken! Om barndeckare förr och nu”.

Konferensen samlade ett hundratal deltagare, påfallande många var bibliotekarier och lärare. Arrangörerna hade all heder av arrangemanget; det var många intressanta programpunkter och allt löpte smidigt och professionellt.

Här följer ett kort sammandrag av de olika föredragen.

Kalle, Shakespeare, Revolver-Harry och alla de andra
Lena Törnqvist, ansvarig för Astrid Lindgrens arkiv vid Kungliga biblioteket

Lena redogjorde i en kunnig och välformulera föreläsning för Lindgrens tre böcker om mästerdetektiven Blomkvist:

1. Mästerdetektiven Kalle Blomkvist (1946 – boken delade förstapriset i en ungdomsdeckartävling med Åke Holmbergs Skuggornas hus)

2. Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (1951)

3. Kalle Blomkvist och Rasmus (1953) (först en radioföljetong i programmet Speldosan, därefter kom den tryckta boken)

Allmänt ”blomkvisteri” utbryter i landet vid den här tiden! Alla barn vill vara mästerdetektiver och hjälpa polisen bekämpa den lumpna brottsligheten. Hur många av oss i någorlunda mogen ålder har inte suttit gömda i buskarna och noterat förbifarande bilars registreringsnummer?  Eller lekt Röda och vita rosen och kämpat om den dunkla dyrgripen Stormumriken (jämför Kröningsstenen som varit ett stridsäpple för skottarna och engelsmännen)?

Shakespeare då? Jo, det välkända citatet ”tusen sinom tusen själar skola gå in i döden och in i dödens natt” är hämtat från ett av hans dramer.

Och vem var Revolver-Harry? Jo, därom visste Lena besked: ingen mindre än den internationellt välkände, välmeriterade kriminologen och polismannen Harry Söderman, som Astrid L. arbetade för som sekreterare. Vilken arbetsmiljö för en blivande författare!

Arvet efter Astrid – vart tog det vägen?
Lotta Olsson, kulturjournalist

Lotta sammanfattade raskt och med glimten i ögat den moderna barn- och ungdomsdeckaren så här: mer Enid Blyton än Astrid Lindgren rent stilistiskt (med vissa undantag, förstås). Hon ansåg Blytons pojkflicka George/Georgina intressant ur ett queer-teoretiskt perspektiv, och uppehöll sig vid risken att barn- och ungdomsdeckareböckerna lätt blir lite programmatiska med inkvoterade invandrare, och hon varnade vidare för faran att gå ner sig i pedagogikträsket. Alldeles för ofta kan innehållet i nutida ungdomslitteratur beskrivas med orden ”sex, shopping och vampyrer”.

LasseMaja och jag
Martin Widmark, författare bland annat till serien om LasseMajas detektivbyrå

Denne bästsäljande och ”bästulånande” (har passerat Astrid Lindgren i bibliotekens statistik) författare berättade om hur han gick tillväga när han inte bara knäckte läskoden utan även författarkoden, och gav ett välmenande författarråd: Aldrig separera barnen för mycket från de vuxna – de vuxna måste vara närvarande om inte otryggheten ska bli för stor och läsningen för otäck.

Widmark har just nu ett projekt på gång tillsammans med sångerskan Louise Hoffsten på temat ”orgierna dansar” (något som ska resultera i en bok plus cd).

Den egna världen
Jakob Wegelius, författare och illustratör

Wegelius beskrev författandets konst med en metafor: En deckare ska vara som en sightseeing-tur med buss. (Bussen/intrigen: allt måste funka tekniskt och praktiskt, landskapet/det man ser: vad författaren vill berätta om).

Ord! Inget tvivel om saken!
Ulf Stark, författare

Ett personligt, självbiografiskt och humoristiskt författarframträdande med ståupp-kvaliteter.

Ture Sventon och folkhemmet
Conny Svensson, professor emeritus i litteraturvetenskap

Svensson drev med bravur tesen att utvecklingen i Åke Holmbergs Sventon-deckare (1948-73) speglar det svenska folkhemmets uppgång och fall.

Inledningsvis: socialdemokratin har kommit vid makten, det har varit stora framgångar för svenskarna vid sommarolympiaden i London 1948, Sverige fungerar som en framgångsrik ingenjörs- och exportnation, vi har Tage Erlander, Gunnar Myrdal, trygghet och idyll, vi har temlor och mjuk pepparkaka. Men med tiden tenderar folkhemmet att krackelera, hot tränger sig på utifrån, miljöförstöring blir ett nytt begrepp att förhålla sig till, det blir allt svårare att tro på det goda folkhemmet.

Här skulle jag personligen vilja tillfoga något om Åke Holmbergs enda vuxenbok En frukost i Aquileia från 1967: det finns en passage där huvudpersonen – eller möjligen Åke Holmberg själv – träder ut ur fiktionen och riktar sig direkt till läsaren i ett utfall om människan egoism och rovdrift på naturtillgångar, ett mycket märkligt inslag i boken.

En lektion i brott
Magnus Nordin, författare

Nordin skriver ungdomsböcker i hård nutida miljö – han är känd för bl.a. Prinsessan och mördaren (2003 – utsedd till årets bästa ungdomsdeckare det året), Förföljaren (2005), Årstamördaren (2007) och Djävulens märke (2009). När han skriver har han Alfred Hitchcocks filmer som förebild.

Är det så blodigt att gilla Enid Blyton?
Kalle Güettler, författare och skolbibliotekspedagog

Om Blyton-böckernas stora slagkraft och inverkan på ungdomliga läsare – den viktiga funktionen att öva upp läshastigheten.

2010 mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
Kitty Crowther

På sin lilla turné i Sverige efter att ha mottagit det prestigefyllda priset till Astrid Lindgrens minne hade nu Kitty Crowther nått Vimmerby, och hon gav en mycket stimulerande och roande föreläsning om hur det gick till när en hörselhandikappad, ensam liten flicka började göra teckningar och så småningom vann allt större framgångar som illustratör och författare. Föga överraskande erkände hon att hon hade Pippi Långstrump som idol …

SLUTLIGEN lite reklam för en ny begivenhet i Eskilstuna:

1989 invigdes Svenska deckarbiblioteket i Eskilstuna, och nu är man på gång med att starta en pendang för den yngre publiken (9-12 år) – Lilla deckarbiblioteket.

Startskottet sköts på Världsbokdagen 23 april i år, och i en broschyr deklarerar man stolt: ”Genom Lilla deckarbiblioteket blir Eskilstuna stadsbibliotek mer komplett och vi sätter deckarstaden Eskilstuna på kartan, i Sverige och världen.”

Kommentarer inaktiverade.