Barnböcker

Detalj ur "Även prinsessor pruttar". Förlaget Hjulet.

En bilderbok som bubblar

Publicerat 20 januari 2015 | Av |

Har du lust att prova en annorlunda prinsessbok? Kanske en bok med ett pruttigt tema?

I en viss ålder brukar små barn älska att höra sagor om prinsessor, prinsessor och drakar. Det finns också många bilderböcker som tar upp dessa teman. Nu i år har Ilan Brenman och Ionit Zilberman utkommit med en färgstark bok, Även prinsessor pruttar. Jag gillar den främst för att bildspråket är i särklass. Men texten har ju också sina poänger såklart.

På det rosa omslaget ser vi flickan Laura med röda råttsvansar och pigga ögon. Hon visar stolt upp sin långa vackra och vida klänning i två våder. Klänningstygen ser ganska vardagliga ut och är både blommönstrade och rutiga. Spets pryder också de bägge våderna. Man förstår nästan direkt då man börjar läsa boken att Laura är lite besatt av prinsessor och nog helst också skulle vilja ha en ”riktig” prinsessklänning.

Lauras pappa, en trygg man med lila läsglasögon på sin nästipp, verkar vara lite av en bokmal. Han har en fin boksamling där det bland annat finns en tvåhundra år gammal bok med titeln Prinsessornas hemliga bok. I den finns ett kapitel med titeln ”Gastro-intestinala besvär och väderspänningar som drabbat de mest förtjusande prinsessorna i världen”.

– Vad betyder det, pappa, frågar Laura. Pappan förklarar då att i detta kapitel finns det hemliga rapporter om pruttar som prinsessor släppt. Och här avslöjas chockerande uppgifter om både Askungen, Snövit och den lilla sjöjungfrun.

När det gäller Snövit avslöjar rapporten att den mat som de sju dvärgarna lagade var alldeles för fet och därför blev Snövit full av kolestorolhaltig mat. Rapporten påstår att när styvmodern kom med det förgiftade äpplet, hann Snövit inte äta upp det. För innan hon ens tog en tugga så släppte Snövit en brakfis och svimmade av den hemska stanken. Hon lades i en glaskista för att ingen skulle känna lukten. När prinsen så kom förbi den där dagen var han genomförkyld och täppt i näsan. Vilken tur! För han kände ju inte odören, och slutet i sagan hade ju inte blivit lyckligt ifall hans luktsinne varit i sin ordning.

Fler hemligheter när det gäller prinsessfisar ryms i bilderboken där du också som sagt kan glädjas åt det vackra bildspråket.

Låna bilderboken på Göteborgs Stadsbibliotek där det också finns många andra bilderböcker på temat prinsessor!

         

Kommentarer inaktiverade.