En barnavdelning blir till
– Vi var beredda på det värsta, erkänner barnboks-
konsulenten Getrud Widerberg. Hon ingår i det arbetslag som har utvecklat Stadsbibliotekets nya barnavdelning. När de skulle slutföra arbetet tillsammans med en inredningsarkitekt var förväntningarna låga.
– Efter signaler från andra bibliotek som byggts om var vi oroliga för att våra erfarenheter inte skulle räknas.
Under det första mötet med inredningsarkitekten Klara Brunnström diskuterades hur mycket media som skulle få plats på den nya avdelningen. Utbudet skulle helst inte bli mindre men avdelningen behövde bli luftigare.
– Klara lyssnade på oss och kom tillbaka med en utmärkt idé. Det var jättehäftigt.
Den fruktade inredningsarkitekten visade sig vara både nyfiken och kapabel att realisera gruppens idéer. Sedan dess har arbetet böljat fram och tillbaka, idéer har tröskats och konsekvenser har granskats.
– Vi har lärt oss att man måste dra i ett förslag från alla olika håll. Till exempel hade vi tidigt en idé om en lekfull och föreställande scenografi i rummet. Hattar efter hattstugan, riddarborgar och sånt. Men efter långa diskussioner insåg vi att en sådan inredning skulle kunna låsa fast oss.
När Stadsbiblioteket öppnar våren 2014 kommer inget sådant att finnas. Däremot ett nytt rum för sagostunder och andra aktiviteter.
– Vi har verkligen slagits för ett eget rum inne på avdelningen. Och nu ska vi få det, det byggs ett jättefint runt utrymme där just nu.
Förberedelserna med den nya barnavdelningen har pågått i flera år och har bland annat involverat fokusgrupper i skolan och studiebesök på andra bibliotek. Men en stor del av det förberedande arbetet har också bestått av observationer av hur besökarna rör sig i rummet.
– Vi upptäckte bland annat att folk älskade att sitta. Och det gällde alla åldrar.
I den nya avdelningen finns många fler sittplatser. Den är större och det finns en permanent verkstad, ett berättelserum, en specialanpassad del till små barn och deras föräldrar. Och trevliga hängytor för de lite äldre barnen.
Gertrud ser fram emot att visa barnen den nya avdelningen, och tycker att de satt ribban högt.
– Det kommer att bli ett härligt rum, med stora möjligheter till aktiviteter och eget agerande. Och så blir det skofritt för de minsta.
Gertrud och hennes kollegor har också passat på att ge inredningsarkitekten Klara en ordentlig utmaning, att skapa ett boktråg som fungerar för de allra minsta barnen.
– Det finns ingenstans i idag. Ett litet barn kan inte se vilka böcker som finns i lådan och en barnarm räcker inte långt. Lyckas hon kommer folk att vallfärda, säger Gertrud Widerberg.
Om Klara kan lösa även det problemet får besökarna avgöra när Stadsbiblioteket åter slår upp sina portar våren 2014.