En ankodil tog priset
På biblioteket får vi allt oftare frågor om böcker som återger ett mer mångfasetterat samhälle och som tilldrar sig i andra delar av vår värld än den västerländska. Och tack och lov översätts fler och fler härliga böcker av det här slaget, även om man ibland kan tycka att förändringen går långsamt.
Ända sedan år 2000 har den svenska IBBY-sektionen årligen delat ut ett särskilt barn- och ungdomspris, Peter Pan-priset, till just en sådan bok. Boken ska vara översatt och skriven av en för oss tidigare okänd författare eller komma från en kultur, ett land eller språkområde som vi vanligtvis inte möter. Det kan också vara så att den skildrar barn och unga från sådana länder eller kulturer. Priset är ett samarbete med Bok & Bibliotek där priset också delas ut.
2015 års pris går till den taiwanesiska bilderboksmakaren Chih-Yuan Chen för hans lekfulla och varma bilderbok Guji Guji. Boken är en annorlunda och humoristisk variant av Den fula ankungen. Mamma Anka sitter i godan ro och ruvar på sina ägg. Eftersom boken hon läser är så spännande märker hon inte att ett stort främmande ägg rullar rätt in i redet. Och när ägget kläcks kommer det ut… en liten krokodil! Guji Guji, som han får heta, trivs utmärkt med anklivet och sin familj. Men så en dag dyker ett gäng elaka krokodiler upp och påstår att Guji Guji är en av dom. Inte nog med det, de vill att han ska lura sina anksyskon så att krokodilerna kan fånga och äta upp dom! Guji Guji blir bekymrad, vem är han egentligen? En elak krokodil, en anka eller…?
Torsdag 24 september finns det två tillfällen på bokmässan att lyssna till Chih-Yuan Chen, dels kl 12-12.45 under ett storseminarium men också 13.30-13.50 på UNG scen. Lördag 26 september blir det dessutom premiär på Världskulturmuseet för en ny pjäs av Boulevardteatern baserad på boken om Guji Guji.
Sist men inte minst, klockan 15 på lördag 26 september anordnar vi här på Stadsbiblioteket en exklusiv workshop för både kinesisk- och svensktalande barn tillsammans med Chih-Yuan Chen. Välkomna!