Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Marina Bellezza". Natur & Kultur förlag.

Emmas nutida klassiker

Publicerat 29 juli 2015 | Av |

När blir en klassiker, klassiker egentligen? Svår fråga och skulle man kunna kalla en av årets, enligt min mening, bästa roman en klassiker?

Hur som helst så skulle jag vilja tipsa om Silvia Avallones bok Marina Bellezza. En nutida klassiker.

Jag gillade redan Silvia Avallones första roman Stål väldigt mycket och blev eld och lågor när jag insåg att hon hade kommit med en ny roman i samma anda nu i vår. På ett sätt känns den som en fristående fortsättning på romanen Stål, som handlade om två flickors uppväxt i ett Italien i förändring men ändå inte.

I hennes nya bok, utspelar sig handlingen i Berlusconis Italien och det är ekonomisk kris. Huvudpersonerna försöker slå sig fram i en avfolkad småstad där det mesta i det lilla samhället läggs ner – butiker, barer restauranger och jordbruk.  Ungdomarna flyr småstaden och försöker ta sig fram i storstan.

Handlingen utgår från två karaktärer. Det är Marina, den målinriktade, modiga, snygga och utmanande samt mycket trotsiga tjejen som vill slå igenom som artist, hon vill bli den nya Lady Gaga. Hon är rotlös, född in fattigdom och hennes pappa försvann när hon var ungefär 10 och dyker upp lite då och då i handlingen. Marinas mamma har försökt klara sig så gott hon kunnat med Marina – utan speciellt mycket pengar och med alkoholen som tröst. Marina suktar efter sina föräldrars uppmärksamhet men de är långt borta både kroppsligt och mentalt.

Sen har vi Andrea, Marinas motsats. Han är son till borgmästaren i stan och uppvuxen i en välbeställd medelklass. Han praktiserar på bibliotek och har inte lyckas bli klar med sin magisteruppsats i filosofi.  Han är den misslyckade sonen som drömmer om att skaffa sig ett jordbruk, vilket hans pappa förfasas över. Han har ett komplicerat förhållande till sina föräldrar som bara ömmar för brodern – den andre sonen som är så lyckad. Han är familjens svarta får som vägrar rätta sig i ledet. Han vill gå sin egen väg.

Andrea och Marina inleder ett förhållande och trotsar sina olikheter och bakgrund.

Detta är en otroligt spännande, välskriven och helt fantastisk roman och jag tror Silvia Avallones böcker kommer bli framtida klassiker.

/Emma Molldius, bibliotekarie som jobbar med e-böcker och databaser

Kommentarer inaktiverade.