Facklitteratur

Dyslexicvision. Foto: Willard5.

Dyslexiveckan 2013

Publicerat 7 oktober 2013 | Av |

Runt om i landet uppmärksammas läs- och skrivsvårigheter under den Europeiska Dyslexiveckan.

När jag var liten så hade jag en kompis som jag brukade leka med ganska ofta. Låt oss säga att han hette Pelle. Det jag minns mest av honom är att han gillade Gais, var jättebra på att hitta svampar och hade svårt att hänga med i skolan. När vi andra ville leka skola så ville Pelle mycket hellre leka fotbollsproffs och dribbla med bollen. Pelles föräldrar var väldigt bekymrade över Pelle och hur det skulle gå för honom och till sist berättade mamma att Pelle hade dyslexi.

Det var första gången jag hörde talas om dyslexi. Då minns jag att jag trodde att det var en sjukdom, för alla vuxna såg så allvarliga ut när det pratade om Pelle och hans dyslexi. Fortfarande finns det många som vet lika lite om dyslexi som jag gjorde när jag var barn. Många dyslektiker vittnar om att det har varit svårt att få stöd och hjälp i skolan och att okunskapen kring dyslexi är stor i samhället. Därför finns Europeiska dyslexiveckan som pågår 7-13 oktober.

Vill du veta mer om dyslexi och om hur det är att ha dyslexi?

På Utbildningsradions hemsida kan man se programmet Dysselecksi – blind, blåst & bortgjord. Där får man följa gymnasietjejen Johannas väg mot studenten. Johanna har dyslexi och det är tufft i skolan för henne.

I boken Dyslexi, mina bästa sidor är ordblinda berättar nio kända svenskar om hur det är att vara dyslektiker och om hur dyslexi kan vara en stor tillgång. Medverkar gör bland annat Petter och  Lennart Hellsing.

I Knäck koden, en hoppfull bok om dyslexi berättar också olika personer om sin dyslexi. Här kan man också läsa om hur olika specialpedagoger jobbar för att hjälpa och stödja elever med dyslexi.

Hjärnforskaren Martin Ingvar skriver i sin bok En liten bok om dyslexi om vad dyslexi är, hur det är att växa upp som dyslektiker och om olika metoder som kan hjälpa dyslektiker.

I Göteborg uppmärksammas Dyslexiveckan på bland annat Västra Frölunda bibliotek.

 

Kommentarer inaktiverade.