Dyslexiveckan 2011
Har du själv svårt att läsa? Känner du någon med dyslexi eller arbetar du med barn med läs- och skrivsvårigheter? Göteborgs folkbibliotek uppmärksammar den Europeiska Dyslexiveckan 3-9 oktober. Välkommen till ditt bibliotek!
Runt om på de olika biblioteken kommer läs- och skrivsvårigheter att synliggöras på olika sätt. På samtliga folkbibliotek finns information om de hjälpmedel som erbjuds, till exempel Daisy-spelare som är särskilt framtagna och anpassade för personer med läs- och skrivsvårigheter.
Mia Skäringer gör ett exklusivt besök på Stadsbiblioteket Göteborg på lördagen. Hon berättar på ett lustfyllt sätt om sina erfarenheter som förälder till ett barn med särskilda behov. Mia följs senare under dagen av Benny Björkmans personliga berättelse om att leva med dyslexi och om vägen från motgång till framgång, även detta arrangemang är på Stadsbiblioteket.
Skollagen påverkar alla barn och unga i skolåldern men hur påverkar det barn med särskilda behov? På söndagen anordnas en föreläsning för dig som är förälder. Anita Hildén från Stockholms universitet kommer till Stadsbiblioteket Göteborg för att ge tips till dig som har barn med läs- och skrivsvårigheter. I anslutning till Dyslexiveckan anordnas även föräldraföreläsningar i fem delar med start 25 oktober på Stadsbiblioteket Göteborg. Temat är att stödja barn med dyslexi. Liknande föreläsningskurser har tidigare år varit mycket populära och uppskattade så det gäller att anmäla sig i tid om man vill vara säker på att få en plats. Anmälan görs på adressen www.goteborg.se/bibliotek senast 18/10
Här är fler exempel på vad som händer på biblioteken under Dyslexiveckan:
• Öppet hus på Angereds bibliotek tisdagen den 4/10 kl 15-19. Öar av läs- och skrivtips för olika åldrar, t.ex. talande tangentbord, läslinjal, studieteknik med mera.
• Biblioteket i Angered/Hjällbo bjuder in förskole- och skolklasser till biblioteket med extra sagostunder, visningar av Daisy och hur man laddar ner talböcker.
• Guldhedens bibliotek har bokat in skolklasser och BVC-grupper som får extra info om läs- och skrivutveckling och rim och ramsor.
• Högsbos bibliotek bjuder in till ett drop-in-program på torsdag mellan kl 17-19 där de visar Daisyspelare och egen nedladdning.
För mer information kontakta:
Tina Hedegård
Telefonnummer: 031-368 33 23
E-postadress: tina.hedegard@kultur.goteborg.se